Hergelő félrevezetés

Gulyás Gergely a Kormányinfón elegánsan, miniszterhez méltóan belemosolygott a balos közvélemény-kutatók arcába. Az ATV ugyanis megkérdezte, hogy elhiszi-e az Idea Intézet méréseit, amely szerint a Tisza Párt hibahatáron belül utolérte a Fideszt. Gulyás azt válaszolta: „Nem, mi is mérünk, és ez politikai célokat szolgáló mérés.” Megjegyezte, hogy ezek a mérések „vagy nem tudnak mérni, vagy politikai céllal készülnek,” de ez is „része a politikának”. Hozzátette, hogy a Fidesz belső mérései mást mutatnak, bár konkrét számokat nem közölt, de hangsúlyozta: „Mi nagyon nyugodtak vagyunk.” Kövér László korábban pedig úgy fogalmazott: „Pánikra semmi ok.”

Helytálló Gulyás Gergely megjegyzése, hogy ezek a mérések politikai céllal készülnek, nagyon meg tudják ugyanis zavarni a politika szemlélőit. Nekem is van néhány Facebook-ismerősöm, akik ezúttal is riadtan írtak rám, azt kérdezve, hogy tényleg ilyen minimális a különbség, s hogy tényleg vannak a Fidesznek belső mérései? Mindenkinek azt írtam, hogy Gulyás Gergely nem hazudhat. Az igazság az, amit ő mond.

A dolog egyébként kétségbeejtő és veszélyes. Persze, ha nem lenne az, akkor nyilván nem csinálnák. Nem a Fidesz vezetésére nézve veszélyes, hanem a támogatóira, akik közül többeket egy-egy ilyen „kutatás” el tud bizonytalanítani. Nem abban, hogy hova fognak szavazni 2026-ban, hanem abban, hogy meglesz-e a győzelem vagy nem. Ez különösen a bizonytalanok körében okozhat változást, mert vannak jócskán, akik ilyen közvélemény-kutatások alapján orientálódnak, s ezek révén döntenek később arról, hogy kire szavazzanak. Nem most, majd a választások előtt. De ha addig folyamatosan rossz irányba orientálják őket, ha folyamatosan félrevezetik elsősorban a bizonytalanokat, akkor reményeik szerint kijöhet egy váratlan, baloldali győzelmet hozó eredmény. Eddig nem jött ki, s vélhetően nem is fog, nem véletlenül cseng egybe Kövér László és Gulyás Gergely ez irányú értékelése. A baloldali elemzők ezt simán választási csalásként értékelnék, ha a jobboldal tenne ilyet.

Az Idea és a Závecz mellett még beletartozik a sorba a Medián is, amely néhány nappal korábban szintén azzal mosta az olvasók agyát, hogy fej-fej mellett áll a TISZA és a kormánypártok népszerűsége, a Fidesz már csak néhány százalékkal vezet. Sőt, a Pulai András-féle Publicus is ide tartozik. Pulai ugyanis 2022-ben még a választás napján is azzal vágta képen a választókat, hogy fej-fej mellett az ellenzéki összefogás és a Fidesz–KDNP. Aztán lett, ami lett, az ellenzék minden eddiginél nagyobbat bukott. És ez azért volt különösen nagy pofon nekik, mert a választás napján publikálták a hazugságot. Általában ugyanis az szokott lenni, hogy ezek a balos közvélemény-kutatók jóval a választások előtt kezdik el tompítani a választók agyát.

Itt van például a Závecz 2021 októberi és 2021 novemberi közlése, amely a 2022-es áprilisi választások előtt azt sulykolta az emberek agyába, hogy nőtt az ellenzéki pártok közös listájának előnye a Fidesz listájával szemben. Sőt azt is le merték írni, hogy az ellenzéki lista négy százalékkal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az eredményre már utaltam, több mint egymillióval több szavazatot kapott a Fidesz listája.

Persze, ha a jövedelem és a hitelesség szempontjából tekintünk az ügyre, akkor megállapítható, hogy az ilyen félrevezető eredmények közlésével jobban keres a közvélemény-kutató, mintha a valóságot mutatná be. Deák Dániel kutatása szerint Závecz Tibor tavaly 212 millió forintot gereblyézett így össze.

Vasali Zoltán elemző az ATV-ben azzal indokolta a Závecz hitelességét, hogy egy egyetemen tanítanak Závecz Tiborral. Ha így van, akkor tuti hiteles a cég, ugye, kedves olvasó?

Természetesen Horn Gábor, a Republicon Intézet vezetője, aki most nem közölt ugyan friss kutatást, de mint az azóta a politika szemétdombjára dobott SZDSZ egykori korifeusa, ő is baloldali érdekeket képviseli. Gulyás Gergely – fent idézett – kormányinfós megállapításával kapcsolatban ugyanis azt bírta mondani az ATV-ben, hogy „amikor a tükör rosszat mutat, akkor a tükröt hibáztatjuk”.

Szokták mondani, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét! Horn se bántotta a cimbiket, csak – ahogy szokta – a kormányt ekézte.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket