Lavrov: Az Egyesült Államok továbbra is „ellenfélként” tekint Oroszországra

MH/MTI
2024. október 19. szombat. 23:08

A hónap elején a diplomata a Newsweeknek nyilatkozva a témáról azt mondta, hogy a közelgő szavazás eredménye „nem számít” Moszkva számára, mivel a demokraták és a republikánusok „konszenzusra jutottak Oroszország elleni fellépésről”.

„Abban az esetben, ha az Egyesült Államokban politikai változások történnek és új javaslatok érkeznek hozzánk, készek leszünk megfontolni azokat, és eldönteni, hogy megfelelnek-e az érdekeinknek”– mondta az amerikai hetilapnak.

„Összességében az lenne a természetes, ha a Fehér Házban lakók, függetlenül attól, hogy kik ők, inkább a hazai ügyeikkel törődnének, minthogy az amerikai partoktól több tízezer kilométerre lévő kalandok után kutassanak. Biztos vagyok benne, hogy az amerikai választók is így gondolkodnak”.

A két hatalom közötti kapcsolatok évek óta romlanak, de a mélyrepülésbe azután kerültek, hogy 2022 februárjában aktív ellenségeskedés tört ki Moszkva és Kijev között. Az Egyesült Államok és szövetségesei támogatták Ukrajnát, több tízmilliárd dolláros katonai segélyt nyújtva neki, és szankciók egész sorával sújtották Oroszországot.

A közelgő amerikai választásokat kommentálva Peszkov akkor azt mondta, hogy „a demokraták kiszámíthatóbbak” az Oroszországgal szembeni amerikai politika folytatása, valamint az uniós országokra gyakorolt nyomásgyakorlásuk és „további politikai és gazdasági rabszolgasorba taszításuk” szempontjából.

Elolvasom a cikket