Meghökkentő újdonság a dohányzóknak?

Az utóbbi időben egyre gyakrabban lehetett hallani új dohánytermék megjelenéséről. Most már biztosan tudni, hogy ez nem más, mint a szintetikus nikotinpárna. A hagyományos cigarettától eltérően dohánymentes, és olyan egyszerűen használható az újdonság, hogy bárhol, bármikor élvezhetjük a nikotint, anélkül, hogy füstöt kéne szívni vagy akár kilélegezni. De vajon tényleg kevésbé káros ez az új „nikotin”, mint a cigi? Nézzük meg közelebbről!

Mi is ez az új nikotin?

A nikotinpárna egy apró, tasakszerű párna, amelyet az ajkunk és az ínyünk közé kell helyezni. A nikotin lassan szabadul fel, majd felszívódik az ínyen keresztül, így megspórolhatjuk a dohányfüsttel járó káros anyagokat, mint a kátrány vagy a szén-monoxid. A nikotin fogyasztása azonban akkor is káros az egészségre, ha nem dohányfüsttel juttatjuk a szervezetbe!

Most viszont a British American Tobacco (BAT) 2025-ben tervezi bevezetni az Egyesült Államokban a szintetikus nikotint tartalmazó nikotinpárnákat, amelyek többféle nikotinerősséget kínálnak.

Miért lett ennyire népszerű a nikotinpárna?

Egyre több dohányos vált át ezekre a párnákra az utóbbi években, hiszen kényelmesen, diszkréten használhatók, például munkahelyen vagy akár tömegközlekedés közben is. Emellett sokan értékelik, hogy a használatuk közben nem zavarják a körülöttük lévő embereket, hiszen nincs füst vagy más zavaró hatás.

Most viszont jön a szintetikus nikotinpárna!

A nagy dohányipari cégek, köztük a BAT dohányzás alternatívái, például az e-cigaretták, általában a dohánynövényből származó természetes nikotint tartalmaznak, míg a szintetikus nikotint laboratóriumban, vegyszerekből állítják elő.

Megkérdeztük a szakértőt: a nikotinpárnák használata nem teljesen veszélytelen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bennük található nikotin mennyisége kiszámíthatatlan lehet, ami súlyos problémákhoz vezethet. Nikotintúladagolás alakulhat ki, amelynek tünetei közé tartozik a hányás és a hasmenés. Emellett a párnák szájban való használata sebeket okozhat. Hangsúlyozta, hogy a termékek egyre népszerűbbek nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is, és hozzátette, hogy a szintetikus nikotint könnyebb előállítani, de épp emiatt könnyebb rájuk függőséget kialakítani – állítja dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki úgy véli a legfontosabb feladat a dohányzás eme formájának visszaszorítása lenne.

A szintetikus nikotinpárnák népszerűsége Magyarországon is növekedhet, hisz az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre elterjedtebbé vált a szintetikus nikotin használata. Ahogy Magyarországon is egyre többen próbálnak lemondani a hagyományos dohányzásról, ezek az alternatív termékek egyre nagyobb figyelmet kaphatnak.

Elolvasom a cikket