Mi történne Ukrajna NATO-csatlakozása esetén?

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy Ukrajna felvétele a NATO-ba a jelenlegi körülmények között a harmadik világháború kirobbanását jelentené. Alekszej Policsuk így kommentálta Szijjártó Péter nyilatkozatát:

„Folyamatosan figyelmeztetünk arra a veszélyre, hogy mi lesz, ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz” – mondta Policsuk.

Hozzátette, hogy egy ilyen lépés most „véget vetne a politikai és diplomáciai rendezés lehetőségeinek, elkerülhetetlenné tenné a NATO közvetlen bevonását az Oroszország elleni ellenségeskedésekbe, és ellenőrizetlen eszkalációhoz vezetne, amelyért a felelősség teljes mértékben Kijev nyugati támogatóira hárul”.

A diplomata reményét fejezte ki, hogy a blokk vezetésében vannak olyan értelmes politikusok, akik felismerik Ukrajna NATO-csatlakozásának romboló következményeit.

A múlt héten a Financial Times arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok zárt tárgyalásokat folytatnak egyes területek átadásáról az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásért cserébe. Az újság szerint Kijev a katonai segélyek szűkössége és az 1991-es határokhoz való visszatérés lehetetlenségének felismerése közepette kezdte el fontolgatni a konfliktus befejezésének lehetőségeit.

A NATO új főtitkára, Mark Rutte október elején Kijevbe látogatott. Azt mondta, hogy Ukrajna egy napon teljes jogú tagja lesz a katonai blokknak, Oroszországnak pedig nincs joga megvétózni ezt a kérdést. Határidőt azonban nem adott meg.

Vlagyimir Putyin elnök szerint Ukrajna esetleges NATO-tagsága veszélyt jelent Oroszország biztonságára, és ez volt az egyik oka a különleges katonai művelet megindításának.

Elolvasom a cikket