Négy élelmiszer, amely növeli a halálozás kockázatát

Erről az RBC-Ukrajna (Styler projekt) számolt be a Surrey Live weboldalra hivatkozva.

Mely élelmiszerek ultra-feldolgozottak

A Harvard School of Public Health idén végzett tanulmánya szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, 4%-kal nagyobb volt a kockázata annak, hogy bármilyen okból meghalnak, és 8%-kal nagyobb volt a kockázata a neurodegeneratív betegségek, például a demencia kialakulásának.

A káros ultrafeldolgozott élelmiszerek főbb típusai a következők:

  • feldolgozott húsok (sonka, kolbász)
  • mesterségesen édesített ital
  • boltban vásárolt, tejtermék alapú desszertek
  • ultra-feldolgozott reggeli élelmiszerek (pl. gabonafélék)

Mingyang Song, a klinikai epidemiológia és táplálkozástudomány docense elmondta, hogy a gabonafélék és a teljes kiőrlésű kenyerek is ultrafeldolgozott élelmiszereknek számítanak, de számos hasznos tápanyagot, például rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak kémiai adalékanyagokat. Ezek az élelmiszerek gyakran intenzív ipari feldolgozást alkalmaznak, és kifejezetten úgy tervezték őket, hogy hosszú ideig a polcon maradjanak, és a gyártó profitját maximalizálják, valamint az íz javításával növeljék a fogyasztók vonzerejét. Gyakran túlzott mennyiségű hozzáadott sót, cukrot és zsírt tartalmaznak.

Egészségkárosodás

E termékek gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható egészségügyi problémákkal, többek között szívbetegségekkel, rákkockázattal, cukorbetegséggel, elhízással, gyomor-bélrendszeri betegségekkel és depresszióval.

Sok ultrafeldolgozott élelmiszer hosszú listát tartalmaz az összetevőkről, amelyek úgy hangzanak, mint egy iskolai kémiai kísérlet.

A szakértők megjegyezték, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag, minőségi étrend fogyasztása ellensúlyozhatja az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának negatív hatásait.

Elolvasom a cikket