Öt dolog, amely segít 100 évig élni

Az RBC-Ukrajna (Styler projekt) elmondja, hogy milyen 5 szokás segít 100 évig élni, vezető tudósok véleményére hivatkozva, akik ezt megosztották az NCBC-vel.

1. Táplálkozzunk egészségesen

„Az étrend messze a legfontosabb tényező a hosszú életben„ – mondta Walter Longo, aki mintegy 20 éve tanulmányozza az idős embereket. Számos szakértő, aki világszerte tanulmányozza a hosszú életet élő közösségeket, hangsúlyozza, hogy a táplálkozás mennyire befolyásolhatja a várható élettartamot.

A mediterrán diétához hasonló étkezési rendszert ajánlják leginkább a hosszú élet szakértői.

Longo és Dan Buettner szakértők szerint a hosszú életet szolgáló étrendnek túlnyomórészt növényi alapúnak kell lennie, és tartalmaznia kell:

  • Hüvelyeseket, különösen babot
  • Dióféléket
  • Teljes kiőrlésű gabonaféléket, például zabot
  • Minimális mennyiségű vörös húst
  • Zöldséget

2. Mozogjunk

Egyes hosszú élettartam-szakértők napi testmozgást javasolnak, míg mások a napi mozgást alacsony intenzitású fizikai aktivitással javasolják. Egy új-angliai százévesek körében végzett tanulmány szerint a heti kétszeri erőnléti edzés és a heti háromszori, akár napi 10 perces aerob testmozgás egyike azoknak a napi gyakorlatoknak, amelyek növelik az ember esélyét arra, hogy 100 éves koráig éljen.

3. Istenbe vetett hit

2023 végéig Büttner 263 százéves emberrel készített interjút életében. Öt kivételével e százévesek mindegyike vallási közösséghez tartozott.

„Azok az emberek, akik templomba vagy mecsetbe járnak, négy-tizennégy évvel tovább élnek, mint azok, akik nem vallásosak” – mondta Buettner.

4. Pozitív kapcsolatok másokkal

Egy 86 évvel ezelőtti harvardi tanulmány szerint a pozitív kapcsolatok az életben az első számú dolog, ami segíthet abban, hogy tovább és boldogabban éljünk. A társadalmi kapcsolatok ápolása szintén a hosszú élet egyik értéke. „Az idősebbek prioritásként kezelik partnereiket, ápolják kapcsolataikat” – mondta Buettner.

5. Találjuk meg életünk értelmét

Helyezzük előtérbe a célunkat és az élethosszig tartó tanulást. Japánban, Okinawán létezik egy fogalom, az ikigai, ami azt jelenti: szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek.

Elolvasom a cikket