Tényleg egészséges lehet a pipázás?

Nagyon megoszlanak a pipázásról szóló elméletek. Egyesek esküsznek rá, míg mások ugyanolyan veszélyesnek tartják, mint a dohányzást.

Kezdjük a jó oldalával. Egyesek szerint a stresszes életmódra a legjobb segítség a pipázás lehet. A pipázók szerint semmi sem tud annyira ellazítani, mint egy csöndes időtöltés, amikor egy finom prémium dohányból származó füstfoszlányok között nézzük a nap eseményeit.

Van egy olyan feltételezés, hogy a dohányzás a fájdalomcsillapítás egy formája lehet. Orvosi kutatások kezdik kimutatni, hogy a dohány segít megelőzni a vastagbél- és prosztatarákot, ezeket a kutatások azonban még gyerekcipőben járnak. Még az is felmerült, hogy a dohányzás segít a vér hígításában és csökkenti a véralvadás esélyét. Arra is van bizonyíték, hogy a dohányfüst segít enyhíteni az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Tourette-szindróma. Egyes kutatások pedig arra utalnak, hogy a skizofrénián és egyes függőségeken segíthet a dohányzás.

A pipázók szerint a pipázás más, mint a dohányzás. A legtöbb pipázó nem lélegzik be olyan mértékben a füstöt, mint a cigarettázó, és ez a különbség a kulcs. Ha nem lélegzi be mélyen, mint a cigarettázók, akkor nem károsítja a tüdő finom szerkezetét, de a dohányzás pozitív hatásait mégis megkapja.

Pipákat és dohányt találtak régészeti ásatások során szerte Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, és a Kolumbusz után érkező első európaiak megállapították, hogy a velük találkozó törzsek közül sokan rendszeresen használták a dohányt a legkülönbözőbb orvosi problémák kezelésére.

Ott van természetesen a másik oldal is. Számtalan hírt hallhatunk arról, hogy a dohányzás árt a tüdejének, árt a szívének, árt az artériáinak és általában véve is árt az egészségének.

A cigarettához hasonlóan a pipázás is komoly egészségügyi következményekkel járhat.

A National Center for Health Research szerint a pipázás során tűzzel pácolt laza dohányt használnak, amelyet egy tálban égetnek (gyújtanak meg). A cigarettázás hasonló, és szintén laza levelű dohányt használ, de azt papírba sodorják és elégetik.

A University of Rochester Medical Center álláspontja szerint valahányszor a dohányt elégetik, akár pipában, akár cigarettában, olyan mérgek és káros toxinok szabadulnak fel, mint például a cianis, az ólom, az arzén, a szén-monoxid, a nikotin és a kátrány.

A Mayo Clinic szerint a vízipipa sem biztonságos, mivel a benne lévő dohány nem kevésbé káros az egészségre, mint a cigaretta.

A dohányfüstben több ezer vegyi anyag van – köztük legalább 70 olyan, amelyről ismert, hogy rákot okoz az Amerikai Rákellenes Társaság szerint.

Egyes pipázók nem lélegeznek be vagy nem szívnak annyi dohányt, mint a cigarettázók, ezért nem olyan nagy az egészségügyi problémák kockázata. Az OncoLink azonban megjegyzi, hogy a pipázás még mindig nagyobb kockázatot jelent a nemdohányzókhoz képest számos súlyos betegség kialakulására, többek között a szájüregi, a nyelvi és az ajakrák, a nyelőcsőrák, a hangszálrák, az orrmelléküregi rák, a tüdőrák, a májrák, a hólyagrák, a tüdőbetegség, a szívbetegség vagy éppen a stroke.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint a dohányzás során a légúti fertőzések nagyobb kockázatot jelentenek.

Elolvasom a cikket