A depressziónak kedvez ez az időszak

Dömök Ágnes
2024. október 20. vasárnap. 13:48

Ezek közül néhány pozitív, mások kihívást jelentenek az egészség és a jólét szempontjából.

1. Hangulatra gyakorolt hatások

Az ősz közeledtével a nappalok rövidülnek, és a természetes napfény mennyisége csökken. A napfény fontos szerepet játszik a szerotonin nevű boldogsághormon termelésében, így a fényhiány a hangulat csökkenéséhez és szezonális hangulati zavarokhoz vezethet. Az őszi depresszió, vagy szezonális affektív zavar (SAD), különösen azoknál jelentkezhet, akik érzékenyebbek a fényhiányra. A szervezet belső órája (cirkadián ritmusa) is megváltozhat a kevesebb napfény hatására, ami fáradtságot, levertséget okozhat.

2. Immunrendszer és betegségek

Az őszi hőmérséklet-ingadozások, valamint a hidegebb, szelesebb időjárás növeli a megfázások és influenzás megbetegedések előfordulásának kockázatát. Az emberek gyakrabban tartózkodnak zárt helyeken, ami kedvez a vírusok terjedésének. Emellett a hideg levegő kiszáríthatja a nyálkahártyákat, így kevésbé hatékonyan tudnak védekezni a kórokozók ellen. Az immunrendszer erősítése érdekében ilyenkor különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel, például C- és D-vitamin, valamint a pihenés és a stresszkezelés.

3. Energia és anyagcsere

Az ősz beköszöntével a szervezet anyagcseréje is változhat. A hidegebb idő hatására a test több energiát használhat fel a hőmérséklet szabályozására, ezért sokan hajlamosak ilyenkor több és kalóriadúsabb ételeket fogyasztani. Az őszi táplálkozás gazdagabb lehet szénhidrátokban, ami segít felkészülni a téli hónapokra, azonban fontos, hogy ez ne vezessen súlygyarapodáshoz. Az őszi zöldségek és gyümölcsök (például sütőtök, alma, szőlő) gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek támogatják a szervezet egészségét és segítenek az anyagcsere egyensúlyának megőrzésében.

4. Bőr és haj

Az ősz során a hidegebb levegő és a fűtési szezon kezdetével a levegő páratartalma csökken, ami kiszáríthatja a bőrt és a hajat. A szél, a hideg levegő és a fűtött helyiségek levegője egyaránt hozzájárulhat a bőr víztartalmának csökkenéséhez, így a bőr szárazabbá és érzékenyebbé válhat. A megfelelő hidratálás – mind belsőleg, mind külsőleg – ilyenkor kulcsfontosságú a bőr és a haj egészségének megőrzésében.

5. Alvási szokások

Az ősz beköszöntével a rövidebb nappalok és a korábbi sötétedés az alvási szokásokra is hatással lehet. A melatonin, amely az alvást szabályozza, sötétedéskor termelődik nagyobb mennyiségben, így sokan álmosabbnak érezhetik magukat már korán este. Ez az időszak ideális lehet arra, hogy a szervezet természetes ritmusát követve korábban feküdjünk le, és biztosítsuk a megfelelő pihenést.

6. Mozgásigény

Az őszi időjárás gyakran visszaveti az emberek fizikai aktivitását. A hidegebb, esősebb napok miatt kevesebben sportolnak a szabadban, ami csökkentheti az általános fizikai aktivitást. Azonban fontos, hogy az őszi hónapokban is fenntartsuk a mozgást, akár beltéri edzéssel vagy egyszerű sétákkal, mivel a rendszeres testmozgás segít megőrizni az egészséget, és hozzájárul a jobb hangulathoz is.

Összegzés

Az ősz sok szempontból hatással van az emberi szervezetre: változások történnek a hangulatban, az immunrendszer működésében, a bőr és haj állapotában, az anyagcserében és az alvásban. Ezeket a hatásokat pozitív módon lehet kezelni megfelelő étrenddel, hidratálással, mozgással és a hangulat támogató eszközeivel, például elegendő fény és pihenés biztosításával. Az ősz a regenerálódás és a felkészülés időszaka is lehet, ha tudatosan odafigyelünk ezekre a változásokra.

Elolvasom a cikket