A Georg Solti Akadémia fontos szerepet játszik a nemzetközi operaélet utánpótlásának nevelésében

MH/MTI
2024. október 20. vasárnap. 20:29

Hankó Balázs beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet különösen büszke arra, hogy az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Operaház adhat otthont az akadémia gálaestjének, hiszen az intézmény különleges kapcsolatot ápolt Solti Györggyel, a 20. század egyik legnagyobb karmesterével.

Felidézte, hogy a később Sir Georg Solti néven híressé vált művész 1912-ben született Budapesten, és itt kezdte meg szakmai pályafutását, először korrepetitorként, majd mint karmester. Solti Györgyöt dinamikus vezetési stílusa és kivételes klasszikus repertoár-értelmezései tették világhírűvé.

Több mint hat évtizedes pályafutása során olyan híres zenekarokat vezetett, mint a Chicagói Szimfonikus Zenekar, vagy a Londoni Filharmonikusok.

A miniszter elmondta, hogy a Georg Solti Akadémiát a művész 1997-ben hirtelen bekövetkezett halála után, 2004-ben alapította meg felesége, Valerie Solti a karmester álma nyomán, aki még életében gyakran beszélt arról, hogy fiatal operaénekesek számára nyári iskolát szeretne létrehozni Olaszországban, családja nyaralójának közelében.

Hankó Balázs kiemelte: Solti György soha nem feledkezett meg azokról, akik őt segítették, ezért mentorként ő is mindig elkötelezett volt a fiatal tehetségek támogatása mellett. Több generációnyi zenészt segített elindulni a pályáján, köztük Luciano Pavarottit és Placido Domingot is.

A művész halála után özvegye folytatta férje örökségét a karmester értékeit tükröző akadémia alapításával, Valerie Solti 2021-ben bekövetkezett halála után pedig Solti György lányai, Claudia és Gabrielle vette át a családi örökség gondozását.

A miniszter beszédében Kodály Zoltán szavait idézve kiemelte: „ha egy szóval kellene jellemeznünk a zeneoktatás lényegét, az a szó csak az éneklés lehetne”. Hangsúlyozta, hogy a zene és az éneklés nélkül az emberi élet egy alapvető eleme hiányozna, valamint, hogy a klasszikus zene értékeinek megőrzése különösen fontos a mai kor kihívásai között. Úgy fogalmazott: a mai világban minden eddiginél jobban kell hinni abban, hogy a valódi értékeket képviselő komolyzene és a kultúra kiemelt szerepet kap.

A miniszter megköszönte továbbá a fellépő művészeknek és az akadémiának, hogy generációról generációra segítik a kultúra továbbadását. A Magyar Királyi Operaházba 1938-ban vették fel az ifjú Solti Györgyöt, ám végül mindössze egyetlen előadást vezényelhetett itt. Később, 1948-ban újra jelentkezett, de néhány vezénylés után a diktatúra erősödése miatt Londonba költözött.

A világhírű karmester hosszú élete során rengeteg tehetséget karolt fel, akadémiájában pedig mindeddig háromszáz magánénekes és száz korrepetitor részesülhetett képzésekben olyan nemzetközi hírű oktatók által, mint Kiri Te Kanawa, Leo Nucci vagy José Carreras. A vasárnapi gálaesten a romantikus operairodalom népszerű darabjai mellett elhangzott egy ritkábban játszott opus, Ambroise Thomas Hamlet című operájának részlete is az Opera Zenekarának közreműködésével.

Elolvasom a cikket