A rák ritka jelei, amivel mindenkinek érdemes tisztában lenni

Míg néhány tünete közismertebb, mint például a rendellenes hüvelyi vérzés, a szokatlan folyás vagy a szex közbeni fájdalom, ez a fajta rákos megbetegedés néha olyan finom vagy „csendes” tünetekkel is jelentkezhet, amelyeket nem vesznek észre, vagy más, kevésbé súlyos állapotoknak tulajdonítanak. Mint a rák számos formájánál, ezeknek a jeleknek a tudatosítása és korai felismerése jelentősen javíthatja a kezelést és az egészségi állapotot. Íme a méhnyakrák öt kevésbé ismert jele.

Viszketés vagy égő érzés a hüvelyben

Legtöbbször ezek a tünetek fertőzés vagy más, kevésbé súlyos állapot miatt jelentkeznek. A tartós hüvelyi viszketés vagy égő érzés azonban potenciálisan a méhnyakrák jele lehet.

Hátfájás vagy hasi fájdalom

A deréktáji vagy hasi fájdalom zavaró tünet lehet, és könnyen lehet, hogy ezt számos más oknak tulajdonítják. Ha azonban a fájdalom tartósan fennáll, és a szokásos kezelések hatására sem múlik el, forduljon orvoshoz, mivel ez a méhnyakrák jele lehet.

Megmagyarázhatatlan fáradtság

A krónikus fáradtság, amelyet nem magyaráz meg más egészségügyi állapot vagy az életmód, többféle rákos megbetegedés jele lehet, beleértve a méhnyakrákot is. Ez azért van, mert a szervezet energiát használ fel a rák elleni küzdelemre, és a rák okozta vérszegénység következménye is lehet.

Gyakori vagy sürgős vizelés

Ez legtöbbször húgyúti fertőzésekre vagy hólyagproblémákra vezethető vissza. A vizelési szokások megváltozása azonban a méhnyakrák jele is lehet. Ez akkor fordulhat elő, ha a rák nyomja a húgyhólyagot, vagy ha a daganathoz kismedencei tömeg társul.

Hasi puffadás

A tartós puffadás, különösen, ha más tünetekkel, például kismedencei fájdalommal vagy a bélműködés megváltozásával jár, méhnyakrák jele lehet. Ezt okozhatja a folyadék felhalmozódása vagy a kismedencei szövetek tömege. Ha tartósan fennálló vagy súlyosbodó tüneteket tapasztal, keresse fel háziorvosát, aki elő tudja terjeszteni kenetvizsgálatra vagy HPV-tesztre. A rendszeres szűrővizsgálatok szintén létfontosságúak a méhnyakrák megelőzésében.

Elolvasom a cikket