Az uniós csatlakozás évfordulóját 1100 millió forintból ünnepeljük

MH/MTI
2024. október 20. vasárnap. 6:38

Vincze Máté a programsorozat zalai eseményei kapcsán elmondta: a rendezvények azt hirdetik, hogy „habár a magyar történelem viharai megtépázták a nemzetet, de hősei a legsúlyosabb csapásokból is erőt tudtak meríteni, és a magyarság megerősödve került ki a konfliktusokból”. Legyünk büszkék örökségünkre és hagyományainkra, amit érdemes megmutatni helyben, de „a bizonytalan, néha kicsit sodródónak tűnő Európának is”.

A hagyomány és az identitás kulcsszavak egy nemzet történelmében, és bár nem lehet mérni őket, de vannak arra utaló jelek, ha egy település, közösség erős a hagyományaiban – jegyezte meg.

Hozzátette: a hungarikum törvény értelmében az önkormányzatok települési értéktárat és értéktárbizottságot hozhatnak létre a fellelhető nemzeti értékek azonosítására és gyűjtésére. Lentiben kilenc kulturális örökség szerepel az adatbázisban, ami jelzi, hogy a közösség mennyire elkötelezett a kultúra iránt.

Vincze Máté külön is kiemelte az 1973-ban alakult Kerka Táncegyüttest, amely kiemelt szerepet játszik a gyerekek oktatásában. A magyar néptánc és a magyar népi kultúra iránti érdeklődést mélyíti el a gyerekekben, akik a táncokon keresztül megismerik a hagyományainkat, amelyek pedig hozzájárulnak a gyerekek ízlésének, kritikai érzékének fejlesztéséhez.

A helyi díjak átadása kapcsán a helyettes államtitkár említést tett arról is, hogy a Csoóri Sándor Program a hagyományaikat éltető közösségek programja, amely mintegy 2,5 milliárd forintos kormányzati keretből valósul meg. Arra irányul, hogy a kultúránk, identitásunk tovább éljen a következő generációkban.

„Olyan fiatalokra van szükség, akik nemcsak magukénak érzik és megélik a hagyományokat, hanem képesek továbbadni és képviselni is” – hangsúlyozta.

A politikus kitért arra is, hogy kiművelt, két lábbal a földön álló emberfőkre van szükség, aminek elengedhetetlen feltétele az olvasás. A KIM éppen az elmúlt héten hirdette meg Könyvtári kihívás néven olvasásnépszerűsítő versenyét, amelyhez biztatása szerint Lenti könyvtárának is érdemes csatlakoznia, hiszen látogatottságát illetően kiemelkedik a hasonló méretű könyvtárak közül.

Elolvasom a cikket