Gyermekgyilkosság vagy orvosi tévedés?

Patricia Stallings esete az amerikai igazságszolgáltatás történetének egyik legmegrázóbb félreértése, amely jól példázza, hogy mennyire fontos a ritka betegségek, mint például a metilmalon-acidémia (MMA) megfelelő ismerete az orvostudományban és a jogrendszerben egyaránt. Stallings tragikus története nemcsak egy ártatlan nőt mutat be, akit tévesen vádoltak meg gyermekgyilkossággal, hanem arra is rámutat, hogy egy ritka genetikai probléma mekkora zavart és tragédiát okozhat, ha nem ismerik fel időben. 1989-ben Patricia Stallings elsőszülött fia, Ryan hirtelen súlyos betegség tüneteit produkálta, amelyek légzési nehézségeket okoztak, hányás és általános levertség állapota mellett. A kisfiút kórházba szállították, ahol az orvosok azonnal súlyos mérgezésre gyanakodtak, miután a vérvizsgálatokban magas etilénglikol, egy fagyálló folyadék összetevőjét mutatták ki. Bár Stallings tagadta, hogy fagyállót adott volna a gyermekének, az orvosok és a hatóságok bizonyítottnak látták, hogy a gyermeket szándékosan megmérgezték, és azt csak az anya tehette.

Röviddel Ryan kórházba kerülése után a kisfiú meghalt. Stallingst gyermekgyilkossággal vádolták meg, és azonnal letartóztatták. A gyászoló anya számára az ügy nemcsak a szeretett gyermek elvesztésével járt, hanem azzal is, hogy az egész társadalom hidegvérű gyilkosként tekintett rá.

A bűnügyi eljárás során a bíróság bűnösnek mondta ki Patricia Stallingst, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet teljes mértékben azon alapult, hogy az orvosi jelentésekben a mérgezésre utaló jeleket találtak a gyermek szervezetében, valamint azon a tényen, hogy a hatóságok szerint csak az anyának volt alkalma megmérgezni saját gyermekét. A helyi közösség és a média hamarosan úgy kezelte az esetet, mint egy brutális gyermekgyilkosság történetét. Az emberek többsége meg volt győződve Stallings bűnösségéről, és kevesen hitték el a családtagok és a közeli barátok kétségbeesett kiállását Patricia ártatlansága mellett.

A tragédia azonban itt még nem ért véget. Stallings második gyermekénél, David nevű fiánál is hasonló tünetek jelentkeztek, amikor ő mindössze néhány hónapos volt. De David akkor született, amikor már Patricia börtönben volt, így egyértelmű volt, hogy az anya nem mérgezhette meg őt, hiszen folyamatos felügyelet alatt áll. Ezen a ponton az orvosok végül elkezdték gyanítani, hogy valami más, ismeretlen tényező állhat a háttérben.

A történet fordulópontja akkor következett be, amikor a genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy mindkét gyermek metilmalon-acidémiában szenvedett, amely során a szervezet képtelen lebontani bizonyos zsírsavakat és fehérjéket. Ez a betegség olyan kémiai reakciókat idéz elő, amelyek vérvizsgálat esetén szinte azonos eredményt mutatnak ki a fagyállófolyadék-mérgezés tüneteivel. Ezt a tényt a korábbi vizsgálatok során teljesen figyelmen kívül hagyták.

A metilmalon-acidémia (MMA) egy rendkívül ritka anyagcsere-rendellenesség, amely egy, az emberi szervezetben található kulcsfontosságú enzim hibás működése okoz. Az MMA súlyos egészségügyi problémákat okozhat, különösen gyermekkorban, az időben történő diagnosztika, valamint kezelés létfontosságú a beteg hosszú távú egészsége érdekében. A rendellenesség következtében a metilmalonsav felhalmozódik a vérben és a szövetekben, ami mérgező hatást gyakorol a szervezet különböző szerveire. A betegség autoszomális recesszív módon öröklődik, ami azt jelenti, hogy mindkét szülőnek hordoznia kell a hibás gént ahhoz, hogy a gyermeknél kialakuljon a probléma. A betegség kialakulásának esélye tehát minden érintett családban 25 százalék. A tünetek már az újszülöttkorban vagy a korai gyermekkorban megjelenhetnek. A tünetek változó intenzitásúak lehetnek, a lassú növekedés, a fejlődésben történő visszamaradás, a letargia és fáradékonyság, hányinger és hányás, az izomtónus csökkenése, súlyos anyagcsere zavarok mind-mind árulkodó jelek lehetnek. Súlyos neurológiai problémákat okozhat, mint például izommerevség, rohamok vagy akár az intellektuális képességek romlása. Ezek a tünetek gyakran maradandók, és megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak. A diagnózist általában laboratóriumi vizsgálatokkal állapítják meg. A vér- és vizeletvizsgálatok során magas szintű metilmalonsav található, ami egyértelmű jele a betegségnek.

Amikor egy független kémikus és több orvosi szakértő újra megvizsgálta a bizonyítékokat, és megerősítette, hogy a gyermekek halálát valóban a metilmalon-acidémia okozta, az ügy új fordulatot vett. A bíróság újratárgyalta Stallings ügyét, és végül felmentette őt minden vád alól. Az ártatlansága megállapítása után Stallingst végül 1991-ben szabadon engedték, miután két évet töltött ártatlanul a börtönben.

Ez az eset jól mutatja, hogy mennyire fontos a ritka betegségek alapos ismerete a diagnózis és az igazságszolgáltatás eljárásaiban. Ha az orvosok időben felismerik a metilmalon-acidémiát, Ryan élete megmenthető lett volna, és Patricia Stallings soha nem kerül börtönbe. Az ő története több szempontból is tragikus. Elveszítette első gyermekét, életfogytiglani büntetést kapott egy olyan bűnért, amelyet soha nem követett el, és majdnem elvesztette a második gyermekét is, mindezt azért, mert a ritka betegség diagnózisát nem ismerték fel időben. Az eset megmutatta, hogy az igazságszolgáltatási rendszer és az orvostudomány melléfogásai milyen súlyos következményekkel járhatnak.

Patricia Stallings esete a ritka betegségek ismeretének hiánya és az igazságszolgáltatási rendszer hibái miatt egy hosszú, fájdalmas utat járt be, amely végül az igazság diadalával zárult. Az ő története örökre emlékeztet minket arra, hogy a megfelelő orvosi diagnózis és a szakértői tudás mennyire fontos ahhoz, hogy ne csak az egyének igazsága, hanem az egész társadalom védelme is biztosítva legyen.

Elolvasom a cikket