Hosszú az út a csillagokig

Dömök Ágnes
2024. október 21. hétfő. 4:21

1. Alapvető követelmények teljesítése

Mielőtt valaki pilótaképzésbe kezdene, fontos, hogy néhány alapvető feltételnek megfeleljen:

  • Életkor: általában legalább 18 évesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki megkezdhesse a pilótaképzést, és 21 évesnek ahhoz, hogy kereskedelmi pilótaengedélyt szerezzen.
  • Egészségi állapot: a jelöltnek meg kell felelnie egy szigorú orvosi vizsgálaton, amelyet általában egy Légügyi Hatóság által elismert orvos végez. Ez biztosítja, hogy a jelölt rendelkezik a szükséges fizikai és pszichológiai képességekkel.
  • Nyelvismeret: a repülés hivatalos nyelve az angol, így az angol nyelv jó szintű ismerete szükséges. A nemzetközi kommunikációban fontos, hogy a pilóta megfelelően tudjon angolul kommunikálni.

2. Elméleti és gyakorlati képzés megkezdése

A következő lépés a pilótaoktatás megkezdése, amely két fő részből áll: elméleti oktatás és repülési gyakorlat.

  • Repüléselméleti tanfolyamok: az alapvető légiforgalmi szabályok, repüléselmélet, meteorológia, navigáció, valamint a repülőgéprendszerek működésének megértése az elsődleges cél. Az ilyen tanfolyamok során a jelölt elsajátítja a repüléshez szükséges elméleti tudást.
  • Repülőóra gyűjtése: a gyakorlati képzés során a tanuló megtanulja a repülőgépek irányítását, különböző manőverek végrehajtását, valamint a vészhelyzetek kezelését. A repülés közbeni tapasztalatok elengedhetetlenek a megfelelő pilóta készségek fejlesztéséhez.

A legtöbb pilóta egy Private Pilot License (PPL) megszerzésével kezdi, amely lehetővé teszi a nem kereskedelmi célú repülést.

3. Kereskedelmi pilóta engedély megszerzése (CPL)

A PPL után a cél a Commercial Pilot License (CPL) megszerzése. Ez a következőket tartalmazza:

  • További repülési órák: ahhoz, hogy CPL-hez jusson valaki, jelentős repült óraszámot kell összegyűjtenie (általában legalább 200 óra).
  • Elméleti vizsgák: az elméleti képzés során a tanulók különböző tantárgyakból tesznek vizsgát, például repülési szabályokból, navigációból, repülési tervezésből és meteorológiából.
  • Repülési vizsga: a gyakorlati vizsgán a pilótajelöltnek bizonyítania kell a repülési képességeit egy tapasztalt vizsgáztató előtt.

4. ATPL: Légitársasági pilótaengedély (Airline Transport Pilot License)

Az ATPL a legmagasabb szintű pilótaengedély, amely lehetővé teszi, hogy valaki kapitányként repülhessen egy légitársaságnál. Az ATPL megszerzéséhez a következők szükségesek:

  • Tapasztalat: több száz óra repülési tapasztalat. Az ATPL megszerzéséhez általában legalább 1500 repült órát kell összegyűjteni.
  • Elméleti vizsgák és képzés: az ATPL szintjén is vannak elméleti vizsgák, amelyek a repülés különböző aspektusaira terjednek ki, például repülési műveletekre, repülőgéptípusokra és repülési biztonságra.
  • Multi-crew cooperation (MCC) tanfolyam: ez a tanfolyam különösen fontos, mivel megtanítja a pilótákat arra, hogyan dolgozzanak együtt más pilótákkal a repülőgép biztonságos irányítása érdekében.

5. Típusjogosítás (Type Rating)

Miután valaki megszerezte az ATPL-t, egy adott repülőgéptípusra kell jogosítást szereznie. Például, ha valaki Boeing 737-es repülőgépen szeretne repülni, akkor egy speciális típusjogosítást kell szereznie az adott típusra. Ez további elméleti és gyakorlati képzést igényel, gyakran szimulátorban is.

6. Légitársasági kiválasztás és interjúk

Miután valaki megszerezte a szükséges jogosítványokat, következik a légitársaságokhoz való jelentkezés. A légitársaságok rendszerint szigorú kiválasztási folyamatokat alkalmaznak, beleértve az interjúkat, pszichológiai teszteket és szimulátoros repülési teszteket is.

7. Kezdő pozíció: Másodpilóta (First Officer)

A légitársasági pilóta pályafutás általában másodpilótaként kezdődik. Itt a pilóta tapasztalatot gyűjt, miközben egy tapasztalt kapitánnyal dolgozik együtt. Az első tiszt a repülőgép második pilótája, és segíti a kapitányt a repülés során.

8. Kapitánnyá válás

Miután valaki elegendő tapasztalatot szerzett másodpilótaként, és teljesítette a szükséges követelményeket, lehetősége nyílik arra, hogy kapitányi pozícióba lépjen. Ehhez azonban további tapasztalat és repült órák szükségesek.

Összegzés

Az utasszállító repülőgép pilóta karrierje hosszas képzést és elhivatottságot igényel. Az alapoktól kezdve folyamatosan növekvő szintű képzésre és tapasztalatra van szükség. A pilóták karrierje sok kihívást tartogat, de rengeteg jutalommal és felelősséggel is jár. Akik szeretik a repülést és képesek következetesen dolgozni a céljaikért, azok számára ez egy izgalmas és stabil pályafutás lehet.

Elolvasom a cikket