Madridba érkezik a Magyar Speciális Olimpia Szövetség vándorkiállítása

MH/MTI
2024. október 20. vasárnap. 17:04

Az MSOSZ közlése szerint a Hadd küzdjek bátran – Magyar Speciális Olimpiával a világ körül – elnevezésű tárlat két fotóművész, Soós György és a Magyarországon élő kínai Vej Hsziang (Wei Xiang) 40 képét vonultatja fel, amelyek 2007 és 2023 között készültek a Speciális Olimpia nyári és téli világjátékain, valamint egyéb magyarországi bajnokságokon és versenyeken.

A kiállítás 2023 nyarán debütált Berlinben.

A spanyol fővárosba a madridi magyar nagykövetség támogatásával jut el, ahol november közepéig lesz látható. Onnan pedig várhatóan Marokkóba utazik tovább.

„A Speciális Olimpia szellemisége a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és küzdeni akarással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad az értelmi fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte” – hangsúlyozta a szövetség.

A Speciális Olimpia keretei között a világ 200 országában mintegy 6,5 millió enyhe, közép, súlyos és halmozottan értelmi fogyatékossággal élő ember sportol versenyszerűen. Magyarországon ezernél is több igazolt sportoló tartozik a mozgalomhoz, amely minden negyedik évben tartja meg legnagyobb szabású nemzetközi versenyét, a speciális olimpiát.

Legutóbb 2023-ban Berlinben, a 16. nyári játékokon csaknem 200 országból mintegy hétezren mérték össze tudásukat 26 sportágban. Magyarország 15 számban képviseltette magát, és speciális olimpikonjai négy arany-, valamint tíz-tíz ezüst- és bronzérmet szereztek. A következő speciális téli olimpiai megmérettetésnek az olaszországi Torino és Sestriere ad otthont 2025. márciusában.

Elolvasom a cikket