Putyin tartós békét akar Ukrajnával

Oroszország célja, hogy hosszú távú biztonsági érdekeit biztosítsa – hangsúlyozta Putyin a vezető BRICS-országok médiaügynökségeinek vezetőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián tartott találkozóján.

„Ha valamiféle békefolyamatokról beszélünk, akkor ezek nem lehetnek olyan folyamatok, amelyek egy hétre, két hétre vagy egy évre szóló tűzszünethez kapcsolódnak, hogy az [Ukrajnát támogató] NATO-országok újrafegyverkezhessenek és új lőszerekkel töltsék fel” – mondta.

Moszkva arra törekszik, hogy „olyan feltételeket teremtsen a hosszú távú, fenntartható és tartós béke számára, amelyek egyenlő biztonságot nyújtanak ennek a nehéz folyamatnak minden résztvevője számára” – magyarázta az orosz vezető.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok „tiszteletben tartják és megértik” a BRICS-országokban és másutt élő „barátaik” eltökéltségét, hogy az ukrán válságot „a lehető leggyorsabban és békés eszközökkel” oldják meg.

Moszkva tisztában van azzal, hogy a konfliktus „irritáló elem a nemzetközi ügyekben, az európai ügyekben, a gazdaságban és így tovább. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél gyorsabban és természetesen békés eszközökkel véget érjen” – mondta.

Oroszország kész visszatérni a tárgyalásokhoz Ukrajnával, de csak a 2022 márciusában kidolgozott dokumentum alapján, amikor a felek utoljára ültek tárgyalóasztalhoz – hangsúlyozta az orosz államfő.

Putyin a múlt hónapban azt mondta, hogy a törökországi tárgyalások során Kijev hajlandó volt katonai semlegességet hirdetni, korlátozni fegyveres erőit, és felhagyni az orosz nemzetiségűek diszkriminációjával. Cserébe Moszkva más vezető világhatalmakhoz csatlakozva biztonsági garanciákat ajánlott volna Ukrajnának.

„A dokumentum csak azért nem lépett életbe, mert az ukránok utasítást kaptak, hogy ezt ne tegyék meg. Az amerikai és néhány európai ország elitje érezte a vágyat, hogy Oroszország stratégiai vereségére törekedjen” mondta akkor az orosz elnök.

Elolvasom a cikket