56 év jogtalan börtönbüntetés után csupán egy bocsánatkérést kapott

MH/ MTI
2024. október 21. hétfő. 10:17

Hakamatát, egy sizuokai miszót (szójababpaszta) gyártó üzem dolgozóját, négy ember – munkaadója és annak három családtagja – megöléséért tartóztatta le a sizuokai rendőrség 1966-ban. Az áldozatokat megkéselték, kirabolták, házukat felgyújtották.

Az embertelen vallatás hatására Hakamata előbb elismerte bűnösségét, de vallomását később visszavonta, és ezt követően kitartott ártatlansága mellett. Bűnösségét a helyszínen talált véres ruhadarabokkal bizonyították, és 1968-ban halálra ítélték. Halálbüntetését 1980-ban véglegesítették.

A bíróság 2014-ben helyezte szabadlábra, miután kétségek merültek fel a bizonyítékok hitelességét illetően. A férfi ügyében tavaly rendeltek el új bírósági eljárást, amely a közelmúltban zárult le a felmentő ítélettel. Cuda Takajosi, Sizuoka prefektúra rendőrfőnöke személyesen látogatta meg Hakamatát, hogy bocsánatot kérjen tőle.

Az 56 évig ártatlanul a halálsoron tartott embertől először kért bocsánatot egy rendőrségi illetékes. A rendőrfőnök a látogatást követően elismerte az újságírók előtt, hogy Hakamatát a rendőrségen „kényszerítő és megfélemlítő” eszközökkel vették rá bűnössége beismerésére.

A 88 éves férfi helyett, akit a börtönben töltött évek mentálisan is megviseltek, 91 éves nővére nyilatkozott, és azt mondta, hogy nem akar panaszt tenni a rendőrségen.

A sizuokai bíróság a szeptember végén kimondott, és október 9-én jogerőre emelkedett ítéletében rámutatott, hogy a véres ruhadarabokat, amelyekre a vádat alapozták, a nyomozók hamisították, és helyezték el a gyilkosság helyszínén, továbbá a bíróság azt is megállapította, hogy Hakamatát fizikailag és mentálisan is kínozták, hogy a beismerő vallomást kicsikarják tőle.

Korábban Unemoto Naomi főügyész is közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért Hakamatától.

Elolvasom a cikket