A főpolgármester két kérdésben akar lakossági felhatalmazást kapni

MH/MTI
2024. október 21. hétfő. 21:52

Jóváhagyta a bukaresti közgyűlés hétfőn, hogy a román fővárosban helyi népszavazást is rendezzenek november 24-én, az elnökválasztás első fordulójával egy időben a főpolgármester, illetve a fővárosi közgyűlés hatáskörének bővítéséről.

A négy éve jobboldali pártok közös jelöltjeként megválasztott, majd az idén függetlenként újraválasztott Nicusor Dan főpolgármester két kérdésben szeretne lakossági felhatalmazást kapni. Az egyikkel azt szeretné elérni, hogy az építési engedélyek kibocsátásáról Bukarest egész területén csak a főpolgármesteri hivatal dönthessen, vagyis a kerületi polgármesterek ne adhassanak ki ilyen engedélyt. A másikban ahhoz kér támogatást, hogy a fővárosi közgyűlés rendelkezhessen az adóbevételek elosztásáról a főváros és a kerületek között, mivel szerinte jelenleg a kerületi önkormányzatok kevesebb feladat elvégzésére több pénzt kapnak, mint a fővárosi közgyűlés.

A jobboldalinak számító főpolgármester kezdeményezését a közgyűlésben mintegy 35 százalékos arányt képviselő szociáldemokraták sem ellenezték, de kiegészítették egy harmadik kérdéssel, amely szintén a főpolgármesteri hivatal hatáskörébe utalna egy, az utóbbi időben előtérbe került, kényes témát, az iskolai drogfogyasztás féken tartásának ügyét. A szavazólapokra így felkerül az a kérdés is: „Támogatja-e, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala (saját finanszírozással) bevezessen egy egészségvédelmi és a kábítószer-fogyasztást megelőző programot a főváros valamennyi iskolájában?”

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot 47 támogató és két ellenszavazattal fogadta el a bukaresti közgyűlés.

Elolvasom a cikket