MH
2024. október 22. kedd. 5:02
Az általános gyakorlat szerint a hagyma és a fokhagyma héja a pucolást követően megy a szemetesbe, jó esetben a komposztálóba, pedig tele van tápanyagokkal: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, allicin, kvercetin, antioxidánsok, flavonoidok, foszfor, kálium és kalcium is található bennük. Az agroninform.hu segítségével megmutatjuk hogyan hasznosítható a hagymahéj.
Mire használhatjuk fel a vöröshagyma és a fokhagyma héját?
Ételízesítő
Régen rendszeresen felhasználták a hagyma héját az emberek, mégpedig úgy, hogy először alaposan kiszárították, majd mozsárban apróra darálták, és pörkölteket, köreteket ízesítettek vele. Egy másik lehetőség, hogy a fokhagyma- és a vöröshagymahéjat két-három órán keresztül főzzük, majd leszűrjük, és csak a leszűrt levet használjuk fel ízesítőként. Levesekhez hozzáadva még finomabb, aromásabb ízt érhetünk el.
Gyógyhatású tea
A fokhagyma és vörös hagyma héjából főzött tea megfázás esetén is nagyon sokat segíthet. Facsarjunk bele egy kis citromlevet, adjunk hozzá mézet, és hamarosan sokkal enyhébbek lesznek a tüneteink. A hagymatea ráadásul a nyugodt alvást is elősegíti, valamint izomgörcsök esetén is hasznos lehet.
A hagymahéjból tonikot is készíthetünk, amely enyhíti a bőrgyulladással együtt járó kellemetlen tüneteket. A hagymafélék ugyanis antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ha hagymateába áztatunk egy pamutanyagot, majd azt a gyulladt bőrfelületre helyezzük, csökkenthető a gyulladás, a hegesedés mértéke, és még a viszketést is csillapíthatjuk a segítségével.
A hagymahéjat komposztálhatjuk is, ezáltal a növényeinket extra tápanyaggal láthatjuk el tavasszal és a nyár folyamán.
Köhögés elleni szirup
A hagymából és a hagymahéjból hatásos köhögés elleni szirup is készülhet méz, illetve citrom hozzáadásával.