BRICS-csúcs Kazanyban

MH
2024. október 21. hétfő. 23:54
Frissítve: 2024. október 21. 23:55

Oroszország 2024-ben a BRICS elnöke lesz, ezért ad otthont a csúcstalálkozónak. És éppen ebben az évben a szervezet példátlan második bővítésére került sor: Brazíliához, Oroszországhoz, Indiához, Kínához és Dél-Afrikához csatlakozott Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Irán és Etiópia.

„A BRICS egyre több támogatót és hasonló gondolkodású embert vonz – olyan államokat, amelyek osztják tevékenységének alapelveit” – ezt Vlagyimir Putyin mondta még januárban, amikor Oroszország átvette az elnökséget. A sarokkövek a „szuverén egyenlőség, a saját fejlődési út megválasztásának tisztelete, az érdekek kölcsönös figyelembe vétele, a nyitottság, a konszenzus, a többpólusú világrend kialakításának vágya és a globális pénzügyi és kereskedelmi rendszer igazságos modellje, a kollektív keresés. megoldásokat korunk legégetőbb problémáira.”

Ebben a szellemben tölti be Oroszország elnöki tisztét. A 2024-es év mottója: „A többoldalúság megerősítése a méltányos globális fejlődés és biztonság érdekében”.

„A társadalmi-gazdasági növekedés felgyorsítására és a fenntartható fejlődés biztosítására irányuló közös munka a BRICS-ben konkrét, kézzelfogható eredményeket hoz” – hangsúlyozta az elnök a BRICS üzleti fórumán október 18-án.

A számok önmagukért beszélnek: a teljes GDP több mint 60 billió dollár, a globális GDP-ből való részesedése 37,4% (a G7-eknél 29,3). A BRICS a világ áruexportjának mintegy negyedét adja.

Azerbajdzsán, Algéria, Malajzia, Szíria, Thaiföld és még sokan mások – három tucat ország – szeretne csatlakozni a BRICS-hez. Néhányan már elküldték a hivatalos kérvényeket.

A kazanyi csúcstalálkozót két szakaszban rendezik meg. Az első, október 22-én és 23-án a BRICS-tagok találkozója. Mások is csatlakoznak az eseményhez a következő két napban, hiszen 38 országba küldtek meghívót – pontosította Ushakov. Megerősítették 32 állam képviselőinek, valamint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár érkezését is.

Kombinált BRICS Plus/Outreach találkozókat is tartanak. Hasonló történni fog Kazanyban is. Mottó: „BRICS és a globális dél: Egy jobb világ építése együtt.”

A csúcstalálkozó nemcsak általában a BRICS-ügyek megvitatásához, hanem a kétoldalú tárgyalásokhoz is kényelmes platform. Az orosz vezetőnek legalább húsz egyeztetése lesz. Különösen Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel várható találkozó. És történelmi stratégiai partnerségi megállapodást is aláírnak Iránnal.

Elolvasom a cikket