Dél-Korea kérdőre vonta orosz nagykövetét

MH/ MTI
2024. október 21. hétfő. 12:33

A közlemény szerint Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes a Georgij Zinovjev orosz nagykövettel tartott találkozón követelte az észak-koreai katonák azonnal kivonását Oroszországból, a vonatkozó együttműködés abbahagyását, és közös nemzetközi választ helyezett kilátásba az orosz–észak-koreai lépésre. Kim szerint észak-koreai csapatok részvétele az ukrajnai háborúban sérti az ENSZ-határozatokat, a világszervezet alapokmányát, és súlyos fenyegetést jelent Dél-Korea és térsége biztonságára.

„A leghatározottabban elítéljük Észak-Korea törvénytelen katonai együttműködését, benne csapatok küldését Oroszországba” – hangoztatta. Kijelentette, hogy Szöul a nemzetközi közösséggel együtt, „minden lehetséges eszközt mozgósítva fog választ adni az alapvető biztonsági érdekeinket fenyegető lépésekre”.

Zinovjev a minisztérium épületéből kilépve megerősítette, hogy a külügyminiszter-helyettessel találkozott, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség további kérdéseire nem válaszolt.

A dél-koreai titkosszolgálat a múlt héten közölte, hogy Észak-Korea októberben 1500 katonát küldött Oroszországba, hogy Ukrajnában vessék be őket, és várhatóan további észak-koreai katonákat is vezényelnek majd az ukrán frontra. Dél-Korea június 21-én már bekérette Georgij Zinovjevet tiltakozásul az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal korábban kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást.

Elolvasom a cikket