Elhunyt az utolsó navahó kódbeszélők egyike

MH/ MTI
2024. október 21. hétfő. 20:25

A navahó őslakosok vezetői a hét végén jelentették be Kinsel halálát. Buu Nygren, a navahó nép elnöke Kinsel tiszteletére elrendelte, hogy a rezervátumban október 27-ig engedjék félárbocra a zászlókat. A törzs az Arizona, Utah és Új-Mexikó határvidékén elterülő rezervátumban él.

„Kinsel a tengerészgyalogság tagja volt, aki navahó kódbeszélőként a legszörnyűbb körülmények között is felelőssége teljes tudatában, bátran és önfeláldozóan harcolt mindannyiunkért” – fogalmazott Nygren vasárnap kiadott közleményében.

Kinsel halála után már csak két navahó kódbeszélő maradt életben, Peter MacDonald egykori navahó törzsfőnök és Thomas H. Begay.

Az amerikai tengerészet több száz navahó őslakost toborzott kódbeszélőnek a második világháború alatt. A kódbeszélők az akkor még nem írott, törzsi nyelvükből fejlesztett kódolással továbbítottak üzeneteket, amelyeket a japán hadsereg kódfejtői nem tudtak feltörni.

Kinsel az arizonai Cove-ben született, és a lukachukai navahó közösségben élt. 1942-ben vonult be a tengerészethez, és kódbeszélőként szolgált többek között az Ivo Dzsima-i ütközetben is.

Ronald Reagan amerikai elnök 1982-ben nyilvánította augusztus 14-ét emléknappá a navahó kódbeszélők tiszteletére, ez a nap Arizonában és a navahó őslakosok földjén állami ünnep.

A navahó kódbeszélők történetéről John Woo forgatott filmet 2002-ben A fegyverek szava címmel Nicolas Cage és Adam Beach főszereplésével.

Elolvasom a cikket