Ez a bogyós gyümölcs megóv a rákos megbetegedéstől, és egészségesen tartja a csontokat

A szezonja a nyár közepére esik, a piacokon pedig általában júliusban kezdenek megjelenni az első kerti szedrek. A szederben réz, mangán, magnézium, kálium, kalcium és még a málnánál is több P-vitamin található. Magas az A-, B1-, B2-, E-, C- és PP-vitamin-, valamint a vas- és a tannin-tartalma is.

A szeder antioxidánsokat tartalmaz

A szeder olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a szervezetet a rák ellen, erősítik az idegrendszert, fokozzák az immunitást, enyhítik a gyulladást és a testhőmérsékletet, valamint erősítik az érfalakat. A szeder magas rosttartalmú, ami elengedhetetlen a gyomor és a keringési rendszer normális működéséhez. A növényi rostok a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok számára is táplálékforrást jelentenek.

Mire jó a szeder

A bogyós gyümölcs segít a csontok és a porcok egészségének megőrzésében is – ehhez hozzájárul a K-vitamin, amely bőségesen megtalálható a szederben.

Ez a vitamin segíti a normális véralvadást is.

Hasznos a szeder a nők számára, akik szeretnék megőrizni a fiatalságot – serkenti a kollagéntermelést.

Ajánlott enni ezt a bogyót a fogorvosok szerint is, mivel a szeder segít elnyomni a patogén baktériumok szaporodását és fejlődését a szájüregben. A bogyókivonattal való öblítés pedig segít megelőzni az ínygyulladást és a fogszuvasodást.

A táplálkozási szakemberek a nap első felében hőkezelés után ajánlják a szeder fogyasztását, és ha nincsenek gyomorproblémák, a bogyó nyersen is fogyasztható.

Elolvasom a cikket