Fordulat Moldovában

Mint pontosítják, a csatlakozást 732 780 ember (50,07 százalék) támogatta. Az ország 730 664 lakosa, azaz 49,93 százalék ellenezte.

Moldovában október 20-án elnökválasztást tartottak, a köztársasági elnököt négy évre választották meg. Szintén ezen a napon népszavazást tartottak, amelynek keretében a polgároknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy „Támogatja-e az alkotmány módosítását annak érdekében, hogy Moldova csatlakozhasson az Európai Unióhoz?” Mindkét eseményt érvényesnek ismerték el, mivel a részvételi arány mindegyiknél meghaladta az előírt 33,3 százalékos határértéket.

Közvetlenül Dnyeszteren túl, ahol az összes szavazatot megszámolták, a szavazók 62,56 százaléka ellenezte az európai integrációt, míg 37,44 százalékuk támogatta. A Moldován belüli Gagauz autonómiában – miután az összes szavazólapot feldolgozták – az emberek 94,84 százaléka szavazott a köztársaság EU-integrációja ellen, mindössze 5,16 százalék támogatta azt.

Az államfőválasztáson viszont a szavazatok 98,29 százalékának feldolgozása után a hivatalban lévő nyugatbarát elnök, Maia Sandu áll az élen. A szavazatok 41,92 százalékát szerezte meg. A második helyen a szocialisták jelöltje, a köztársasági főügyészi tisztségből elbocsátott, gagauz születésű Alexander Sztojanoglo áll. Őt a szavazók 26,35 százaléka támogatta.

Elolvasom a cikket