Készülnek a németek a háborúra

MH/MTI
2024. október 21. hétfő. 17:57

Az új parancsnokság feladata a haditengerészeti műveletek és gyakorlatok tervezése, valamint a NATO által kijelölt haditengerészeti erők vezetése.

Pistorius a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Balti-térség az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt még fontosabbá vált Európa szempontjából. Hozzátette, hogy a több, mint ezer napja tartó háborúval Oroszország célja nem csak Ukrajna ellen irányul. „Az ő igazi ellensége a mi szabad, független és demokratikus életmódunk” – mondta a német védelmi miniszter a megnyitón.

A Balti-tenger fontos ellátási útvonal a NATO számára, és kulcsfontosságú gazdasági jelentőséggel bír a szomszédos szövetséges országok szempontjából. Az új főhadiszállással a német haditengerészet feladatokat vesz át a NATO-tól, amelynek célja a védelmi felkészültség megerősítése a balti-tengeri térségben.

Németország jelenleg a NATO-szövetség legnagyobb haditengerészetével rendelkezik a Balti-tengeren, ahol a regionális vezető szerepet október 1-jén vette át. Pistorius megerősítette, hogy a CTF Baltic nem egy új NATO-parancsnokság és az nem sérti a Németország újraegyesítésekor kötött „kettő plusz négy”-szerződést.

A CTF Baltic egy más államok részvételével működő nemzeti parancsnokság, melyet a minisztérium közlése szerint egy német tengernagy vezet. Az új haditengerészeti parancsnokságban Németországon kívül tizenegy másik nemzet vesz részt: Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Békeidőben ezekből és más partnerországokból hatvan katona tud multinacionális szolgálati posztot betölteni. Válság vagy konfliktus esetén a létszám akár 240 katonai posztra is növelhető.

Elolvasom a cikket