Orosz állampolgárságot kapott egy amerikai politikai menekült

Putyin orosz elnök hétfőn állampolgárságot adott egy olyan férfinak, akit az orosz sajtó „az első amerikai politikai menekültnek” nevezett. Robles több mint egy tucat más külföldivel, köztük újságírókkal, üzletemberekkel és sportolókkal együtt kapott orosz útlevelet – közölte az Oroszhirek.hu.

Robles még 1996-ban érkezett Oroszországba, ahol menekültstátuszt kapott. Az amerikai azt állította, hogy az amerikai biztonsági szolgálatok üldözték, mert megpróbált kapcsolatba lépni orosz tisztviselőkkel, és határozottan ellenezte az „imperializmust”, valamint szimpatizált a kommunista eszmékkel. Az egyik legelső külföldi állampolgárként kapott Robles menedékjogot a modern Oroszországban. Megérkezése óta tanárként és nemzetközi újságíróként dolgozott az Oroszország Hangja műsorszolgáltatónál.

A hétfői elnöki rendelet alapján orosz állampolgárságot kapott, más külföldi állampolgárok listáján szerepel Douglas Santos brazil profi labdarúgó, aki jelenleg a szentpétervári Zenit csapatban játszik, valamint Cedric Paquette kanadai jégkorongozó, a 2020-as Stanley-kupa győztese, aki jelenleg a KHL-es Dinamo Moszkva klubban játszik.

Elolvasom a cikket