Sokan még mindig nem mosnak kezet vécézés után

Az egyik tanulmány, amely ezt a kérdést vizsgálta Indiában, iskolásokat kérdezett meg a kézmosás akadályairól. A túlnyomó többség (91 százalék) alacsony „betegségveszély-érzékeléssel” rendelkezett. Más szóval, egyszerűen nem érzékelték a megbetegedés kockázatát, ha nem mosnak kezet a WC-használat után.

Érdekes módon az egyik legnagyobb akadály az volt, hogy a gyerekek 46 százaléka nem látja a baktériumokat a saját szemével. Ugyanakkor 72 százalékuk azt mondta, hogy kezet mosna, ha a barátai is így tennének.

Csábító a feltételezés, hogy ezek az okok más korosztályokra is érvényesek lehetnek, de egyszerűen nem végeztünk elég kutatást ahhoz, hogy ezt megtudjuk. Az emberek kézmosásra vagy nem kézmosásra vonatkozó okai valószínűleg életük során és a körülményeik függvényében változnak.

Mik a kockázatok?

A vizelet és a széklet több millió baktériumot tartalmaz, különösen a széklet, amelyben grammonként több mint 100 milliárd baktérium található.

Amikor a WC-t használja és a fürdőszobában a felületekhez ér, baktériumokat vesz fel. Azok az emberek, akik kifelé menet kihagyják a kézmosást, távozáskor magukkal viszik ezeket a baktériumokat, és minden egyes felületen lerakódnak, amit utána megérintenek.

Lehet, hogy ön nem lesz beteg, de a baktériumok terjedését fokozza. Ez növelheti a fertőzés és a megbetegedés kockázatát más emberek számára, beleértve a legyengült immunrendszerrel rendelkezőket, például az idősebb embereket és azokat, akik a rák kezelésének gyakori formáin esnek át.

A főzés és az étkezés előtti kézmosás szintén fontos. A kockázat itt mindkét irányban fennáll. Ha betegséget okozó baktériumok vannak a kezén (esetleg azért, mert nem mosta meg a mosdó után), akkor átviheti őket az ételre, ahol elszaporodhatnak és akár toxinokat is termelhetnek. Azok, akik megeszik az ételt, megbetegedhetnek, ami gyakran hányással és hasmenéssel jár.

Az étkezés és az ételkészítés előtti kézmosás megakadályozhatja a baktériumok átterjedését az ételről a kézre, és fordítva.

A másik irányba egyes élelmiszerek természetesen hordozzák a baktériumokat a főzés előtt – például a nyers baromfiban lévő szalmonella és campylobacter baktériumokat. Ha nem mos kezet az ilyen ételek kezelése után, akkor átviheti azokat más felületekre, és kockáztatja a fertőzés terjedését.

Mi a helyzet a kézfertőtlenítővel?

Ha nem áll rendelkezésre folyóvíz, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. Ezek a baktériumok széles körét gyorsan inaktiválják és így nem fertőzőképessé teszik őket. A kézfertőtlenítőszerek a baktériumok és vírusok széles skálája ellen hatásosak, amelyek számos gyakori gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzést okozhatnak.

Ha azonban a keze szerves anyagokkal – például vérrel, ürülékkel, hússal, homokkal vagy földdel – szennyezett, nem lesznek hatékonyak. Ebben az esetben szappannal és vízzel kell megtisztítania a kezét.

A lényeg

A kézmosás kicsit olyan, mint a biztonsági öv viselése – ezt minden alkalommal megteszi, amikor autóba száll, nem csak azokon a napokon, amikor „tervezi”, hogy balesetet szenved. A lényeg az, hogy a kézmosás egy egyszerű, gyors beavatkozás, amely előnyös önnek és a környezetében lévőknek.

Elolvasom a cikket