The Economist: Putyin a BRICS-csúcson mutatja be a dollár összeomlásának tervét

A cikk szerzői azt állítják, hogy az orosz vezető egy globális pénzügyi és fizetési rendszer kiépítését fogja javasolni a szövetség tagországainak vezetőinek, hogy „csapást mérjenek az Egyesült Államok dominanciájára a világ pénzügyeiben, és megvédjék Oroszországot és barátait a szankcióktól”.

A lap megjegyzi, hogy a BRICS Bridge platform létrehozásakor a nemzeti valutákban, köztük a digitális valutákban történő elszámolásokhoz a BRICS-országok valószínűleg az mBridge nemzetközi fizetési rendszerhez fognak igazodni, amelyet részben a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a „nyugati rend bástyája” irányít.

A BRICS fizetési rendszer létrehozása olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat biztosíthatna a globális dél országai számára, valamint vonzaná a feltörekvő gazdaságokat. A Nyugat ugyanakkor attól tart, hogy a mechanizmus lehetővé tenné a résztvevők számára a bevezetett szankciók kijátszását, és a globális pénzügyi rendszerben évek óta fennálló amerikai dominancia összeomlásához vezetne, amely „a háború utáni rend alapkövét” jelentette.

A csúcstalálkozó október 22-én kezdődik Kazanyban, és három napig tart. A BRICS-találkozóra 59 országból mintegy 20 ezer küldött és mintegy kétezer újságíró érkezik Oroszországba. A csúcstalálkozón először vesz részt nyolc tagállam – Kína, Egyiptom, Etiópia, Egyiptom, India, Irán, Oroszország, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek és Irán – vezetője.

Korábban Putyin a BRICS-tagállamok vezető médiumainak vezetőivel tartott megbeszélésen azt mondta, hogy az ország korlátlan energiaforrásokkal rendelkezik. Az államfő megjegyezte, hogy a közös határ és a politikai ingadozások hiánya miatt Oroszország a legmegbízhatóbb energiaforrás Kína számára.

Elolvasom a cikket