A családok minden élethelyzetben számíthatnak segítségre

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 18:46

Zsigó Róbert a családtámogatási lehetőségeket összefoglaló videójában kiemelte, ahogyan az első gyermek érkezésekor, a kisebb testvérnél is számolhatnak az anyák a csed 100-zal, így fél évig ismét több pénzt kapnak, mint amennyi a korábbi fizetésük volt, valamint a nagyobbik testvér után kaphatják a gyest vagy a gyedet.

Hozzátette, a gyed összege, amely a korábbi fizetés hetven százaléka, az elmúlt években folyamatosan emelkedett, ráadásul ezt az apák is kérhetik, ha a család így anyagilag jobban jár.

Szólt arról is, hogy a második gyermek érkezésekor az anyák diákhitel-tartozásának felét elengedik, valamint elengedik a kamatmentes babaváró hitel harminc százalékát, és három évre felfüggesztik a törlesztőrészletek fizetését.

Elmondta, a kétgyermekes családok adó- és járulékkedvezménye havi negyvenezer forinttal növeli a családi kasszát, és ezt az összeget jövőre megduplázzák.

A gyermekek életkezdési támogatást kapnak, ami babakötvénybe fektetve infláció felett kamatozik, és a családi befizetések után évente állami támogatás is gyarapítja – közölte.

Kiemelte, hogy a kétgyermekes családok otthonhoz jutását maximálisan négymillió forintos vissza nem térítendő falusi csokkal, tízmillió forintos falusi csok kölcsönnel vagy országosan harmincmillió forintos csok plusszal segítik.

A lakhatás körébe tartozik, hogy a jelzáloghitel-elengedési támogatás a második gyermeknél egymillió forinttal mérsékli a tartozást – fűzte hozzá.

Jelezte, a szülők két gyermek esetében már plusz négy nap pótszabadságot kapnak, hogy többet lehessen együtt a család.

Elolvasom a cikket