A fiatalság elixírje

A szuperélelmiszerek, amelyeket a feszes, fiatalos bőrért érdemes fogyasztani – írja a Sports.kz.

Bogyós gyümölcsök

Kevés olyan élelmiszer van, amely gazdagabb antioxidánsokban és vitaminokban, mint a bogyós gyümölcsök. Ebbe az összes, például az áfonya, a málna és az eper is beletartozik. Az ezekben a bogyókban található antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt, és segítenek megfékezni a gyulladást, ami csökkentheti az olyan bőrproblémákat, mint az akne és a rosacea. De a bogyók elősegítik az új, egészséges kollagén képződését is, így a bőr simábbá, feszesebbé és fiatalosabbá válik.

Leveles zöldek

A leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, gazdagok vitaminokban, köztük A-, K- és C-vitaminban, amelyek fontosak a bőr számára. Hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Sok rostban is gazdag, ami segít a szervezetnek gyorsabban és hatékonyabban megszabadulni a méreganyagoktól, így tisztább bőrt eredményez.

Smoothie kollagénnel és fehérjével

Legközelebb, amikor felveri a kedvenc mogyoróvajas-banános turmixát, adjon hozzá egy kanál minőségi kollagénport. Bár vita van arról, hogy a kollagénkiegészítők mennyire hatékonyak a bőrre, néhány kisebb tanulmány kimutatta, hogy azok, akik kollagént szednek, idővel simább bőrt észlelnek.

Avokádó

Az avokádó nemcsak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a rosacea, az ekcéma és a pattanások kialakulását, hanem hatalmas mennyiségű E- és C-vitamint is tartalmaz (ami nagyszerű a kollagénszintézishez és a hidratáláshoz). Az avokádó igazi gyöngyszem, ha az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokról van szó, amelyek segítenek növelni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

Csontleves

Bizonyára hallott már a csontleves bőrre gyakorolt jótékony hatásáról – és nem véletlenül. A csontleves gazdag kollagénben, aminosavakban és gyulladáscsökkentő tulajdonságokban. Emellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például magnéziummal, kalciummal és foszforral.

Tojás

A tojás az egyik legegészségesebb étel, amit ehet. Nagyszerű fehérjeforrás, amely segít a bőr helyreállításában, valamint D-, A- és E-vitamint tartalmaz. A tojás gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és jó forrása a biotinnak, egy olyan vitaminnak, amely segít fenntartani az egészséges bőrt, hajat és körmöket.

Elolvasom a cikket