A nyafogós csávó

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a nyafogó fickó. A Böszmének nyilván elmentek otthonról, egyébként ilyet nem mondana egy olyan miniszterelnökre, aki szembemegy az Európai Unióval, egyre több szövetségest gyűjt maga köré, hogy minél erőteljesebben lehessen fellépni a migráció, a háború ellen, csak hogy a legkritikusabb elemeket említsem abból, ami Magyarországot közvetlenül fenyegeti, de ami mögött ott áll a teljes Európai Uniós, Soros György és a háborúban érdekelt amerikai nagytőke.

„Valójában egy nyafogós miniszterelnökünk van, ennek állandóan valami baja van” – kezdte Gyurcsány Ferenc Facebook-bejelentkezését. A DK elnöke szerint „ha valaki nyafog, az azt jelenti, hogy állandóan problémázik, de semmit sem old meg”.

Azért mondom, hogy elmentek otthonról, mert ekkora túlerővel szemben következetesen fellépni, szövetségeseket szerezni és eredményes küzdeni az európai polgárok érdekeiért, az nem nyafogás, hanem férfias munka. Gyurcsányon kívül mindenki észrevette, hogy Orbán nem nyafog, még a kifejezés is hajmeresztő, mert nyafogni a kisgyerek szokott, akinek elvették a játékát. Gyurcsánynak azonban pont az a célja, hogy Orbánt kisgyereknek láttassa, akiben szerinte fölöslegesen bíznak a magyarok, mert „semmit nem old meg”.

Csakhogy a magyarok pontosan tudják, hogy nem azért bíznak Orbánban 14 éve, mert Gyurcsány őt igyekszik problémázó kisgyereknek láttatni, ami önmagában nevetséges, hanem azért, mert kiemelkedő kormányfőnek tartják.

Sőt! Pont az ellenkezője az igaz. Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció van hihetetlenül nagy bajban. A jelenlegi adatok következetesen arra utalnak, hogy megindult a párt a parlamentbe jutási küszöb felé. Magyarán, ha ilyen gyenge teljesítményt nyújt továbbra is, akkor esélyes arra, hogy ne érje el a parlamentbe jutás öt százalékos határát.

Olyan tragikus számára a helyzet, mintha az életével végezni akaró öngyilkosjelölt ott állna a szakadék szélén, és nagyot kiabálna, hogy minél többen meghallják és menjenek neki segítséget nyújtani.

Ezért van szükség a nyafogós fickó megnevezésre, mert az emberek erre felkapják a fejüket, s azt kérdezik, ki az a szemérmetlen, aki Orbán Viktort ilyen nemtelen jelzővel illeti. Ha nem ezt tenné, senki nem hallaná meg őt, hangja nem érné el a közérdeklődést.

Maga Horn Gábor, a jobboldalisággal egyáltalán nem vádolható elemző mondja azt, hogy csak az a kérdés, hogy a DK túléli-e a következő 2026-os választást. Szerinte a júniusi választás által átszabott ellenzéki politikai térben a DK-nak most az lehet a célja, hogy minden megmaradt szimpatizánsát maga mellett tartsa. Ehhez kellenek a DK-s szavazóknak tetsző, szélsőséges dumák.

És még mond olyanabbakat is.

Gyurcsány ugyanis egyszerűen csávónak szólítja Orbánt, ami önmagában lenézés, és újabb hazugsággal vádolja őt, ahogy tette a DK megalapításának 13. évfordulóján. Azt mondta: „Ez a csávó, ez annak szurkol, hogy Európa gyengébb legyen, és szétessen (…) Ez a csávó valójában nem a mi ellenfelünk, ez a történelmi ellenségünk.”

Elképesztő. Itt is éppen az ellenkezőjét mondja, mint a valóság. Orbán aláhúzza: „Európa helyben jár, látja, hogy a világ változik, és alkalmazkodni kellene, de nem tud, vagy nem esik jól neki, vagy nem akar, szóval valahogy nem sikerül, és ehhez képest Magyarország ki fog lőni. Mert mi egy gyors alkalmazkodással a gazdasági semlegesség politikáját meghirdetve és megerősítve el tudunk lépni ebben a versenyben, föltéve, hogyha az emberek is megerősítik ezt majd a nemzeti konzultáción keresztül.”

Ezt jelenti a nyafogás? Ezt jelenti az, hogy a „csávó semmit nem old meg”? Ha Gyurcsány a töredékét megoldotta volna 2006 és 2009 között, akkor nem zavarta volna el őt a nép.

Gyurcsány most egyszerűen be van tojva. Ő is felsorakozott Manfred Weber mögé, aki azt mondta, hogy Orbán a múlt, Magyar Péter a jövő. Gyurcsány szintén az unió és Manfred Weber kegyeiért harcol. Ő ezt így fejezte ki: „Meg kell már szabadulnunk ettől a nyafogó fickótól. Nem úgy gondolják?”

A helyzet az, hogy ezt azért a magyarokkal is meg kéne beszélni, akik magasról tesznek Weberre, Gyurcsányra és Magyar Péterre is.

Hogy ki a csávó, és ki nyafog, azt döntse el az olvasó.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket