Amerika csodálta az orosz tengeralattjárókat

„A 945A Condor tengeralattjárókat kifejezetten az amerikai nukleáris meghajtású ballisztikus rakétás tengeralattjárók elleni felkutató és megsemmisítő feladatokra tervezték” – áll az anyagban – számol be a Ria.ru.

A cikk megjegyzi, hogy magas költségeik ellenére ezek a tengeralattjárók egyedi műszaki jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nagyobb mélységbe merüljenek, valamint nagyobb ellenállást tanúsítanak a torpedótámadásokkal szemben.

„Tervezése idején nagyobb sebességgel és merülési mélységgel rendelkezett, mint amerikai társai, és komoly fenyegetést jelenthetett, ha a hidegháború forró szakaszba lépett” – magyarázza a szerző.

A világ legjobb tengeralattjáróinak rangsorában a második helyet egy másik, szintén orosz tengeralattjáró – a 885 Yasen – foglalja el.

„A Jaszen tengeralattjárókat még mindig a világ legjobbjai között tartják számon” – áll a cikkben.

Állítólag többcélú hajóknak tervezték őket, amelyek képesek különböző típusú fegyverek, köztük a legújabb nagy hatótávolságú hiperszonikus Zirkon rakéták szállítására.

Az orosz gyártmányú tengeralattjárókon kívül a listán szerepel még egy brit Astute-osztályú tengeralattjáró, valamint két amerikai tengeralattjáró a Seawolf és a Virginia osztályból.

Korábban a magazin az orosz T–14 Armata és T–90M Breakthrough harckocsikat is beemelte a világ öt legjobb tankja közé.

Elolvasom a cikket