Egyes élelmiszer-csomagolások mellrákot okozhatnak

MH
2024. október 22. kedd. 7:11

Több száz vegyi anyagot azonosítottak a kutatók a mindennapi ételekben, amelyek mellrákhoz vezethetnek. Egy új tanulmány szerint a zsugorfóliában, kartontálcán vagy papírtartóban árult élelmiszerek tartalmazhatják a mellrákkal összefüggésbe hozható, csaknem 200 vegyi anyag bármelyikét. Ezek a veszélyes vegyi anyagok, mint a PFAS, a biszfenolok és a ftalátok, a csomagolásból átkerülhetnek az élelmiszerekbe, ezáltal nagymértékben ki vagyunk téve az emlőrákot okozó vegyi anyagoknak.

Több ezer tudományos tanulmány alapján összeállítottak egy átfogó adatbázist az élelmiszer-csomagolásokban található vegyi anyagokról. Így a kutatók 143 olyan, műanyag csomagolóanyagokban használt vegyi anyagot azonosítottak, amelyek kapcsolatban állnak a mellrákkal, és 89-et találtak a papírban vagy a kartonban. A kutatók szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az emberek a táplálkozás révén rendszeresen ki vannak téve legalább 76 ilyen, rákkeltő vegyi anyagnak, amelyek bekerülnek az élelmiszerek csomagolásába.

A 76 legjelentősebb rákkeltő vegyi anyagból negyvenet már valamilyen módon veszélyesnek minősítettek a különböző nemzetközi szabályozásokban, mégis megtalálhatók az élelmiszer-csomagolásokban. A meglévő szabályok tehát nem elegendőek az emberi egészség védelméhez.

A csomagolásokból tehát a vegyi anyagok bejutnak az ételekbe, azokon keresztül pedig az emberi szervezetbe, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy e tekintetben különösen veszélyes, ha az étel zsíros, sós vagy savas.

Egy, az Egyesült Államokban készült vizsgálat, amelyben a gyorséttermi csomagolásokat ellenőrizték, két olyan PFAS-vegyületet is kimutatott, amelyeket az ismert kockázataik miatt ott már nem gyártanak. A PFOA volt a leggyakrabban talált vegyület, a PFOS pedig az ötödik leggyakoribb. A gyártók tudtukon kívül még mindig használhatják ezeket a vegyületeket, vagy a tengerentúlon gyártott anyagokból kerülhet a csomagolásokba. Az is lehetséges, hogy a vegyületek mára annyira elterjedtek a környezetben, hogy még akkor is felbukkannak, amikor az országban már nem gyártják őket.

Mit tehetünk ez ellen?

• Vegyük ki minél gyorsabban az ételt a csomagolásból, ugyanis minél tovább marad benne, annál valószínűbb, hogy a vegyi anyagok átkerülnek az ételbe. Ez különösen fontos akkor, ha az étel meleg.

• Inkább tegyük az ételt fóliába, szilikon- vagy üvegedényekbe.

• Ne melegítsük újra az ételt az eredeti csomagolásban, mert ez megkönnyítheti a vegyi anyagok bejutását az élelmiszerbe.

Elolvasom a cikket