Életveszélyesek lehetnek ezek az italok

A tudósok régóta tanulmányozzák a cukros italok egészségügyi hatásait, és káros hatásuk jól dokumentált. Az alkalmi üdítő vagy gyümölcslé fogyasztása elfogadható, de az energiaitalok vagy üdítők túlzott fogyasztása nemkívánatos következményekhez vezethet – írja a Sports.kz.

A Harvard Medical School szerint az egészség megőrzése érdekében jobb, ha egy pohár vizet választunk egy másik cukros ital helyett.

Májbetegség

A cukros italok túlzott fogyasztása túlterheli a májat. A Journal of Hepatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint közvetlen kapcsolat van a kukoricaszirup-fogyasztás és a májbetegség kockázata között. A cukor más formái is okozhatnak hasonló problémákat. A Journal of Nutrients cikke megjegyzi, hogy a túlzott cukor, függetlenül annak formájától, hozzájárul a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához. A kockázatok csökkentése érdekében a legjobb, ha hozzáadott cukrot nem tartalmazó italokat választunk, például feketekávét vagy hagyományos teát.

Szív- és érrendszeri betegségek

Egyre több kutatással egyre világosabbá válik a kapcsolat a cukorfogyasztás és a szívbetegségek között. Az italok miatt megnövekedett cukorfogyasztás – ahogyan azt a Journal of Nutrition idézi – közvetlen kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. A gyermekek különösen veszélyeztetettek. Emellett a felesleges cukor miatti zsírfelhalmozódás is szívproblémákat okoz. A The Journal of Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zsigeri zsír az inzulinrezisztencia kockázatát is növeli, ami 2-es típusú cukorbetegséghez és más szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Leptin rezisztencia

A cukros italok fokozott fogyasztása leptinrezisztenciát okozhat, amely az anyagcsere és az immunrendszer szabályozásáért felelős hormon. Ez a rendellenesség leggyakrabban túlsúlyos embereknél fordul elő. A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az italokból származó túlzott cukorfogyasztás jelentősen növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát, míg a cukorbevitel csökkentése segíthet elkerülni az anyagcserezavarokat.

Cukorfüggőség

A cukros italok gyakori fogyasztása pszichológiai cukorfüggőséghez vezethet. Ez a dopamin felszabadulásának köszönhető, amely egy olyan neurotranszmitter, amely elősegíti az örömérzetet. A Journal of Clinical Nutrition and Metabolic Care című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas cukortartalmú ételek és italok kábítószer-szerű függőséget okozhatnak. A cukorfüggőség elhízáshoz és számos más egészségügyi problémához vezethet.

Hasnyálmirigyrák

A nagy mennyiségű cukor fogyasztása további terhelést jelent a hasnyálmirigy számára, ami növelheti a szerv rákos megbetegedésének kockázatát. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tanulmány megállapította, hogy a fokozott üdítőital-fogyasztás növelheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűségét.

Szuvasodás

Úgy tűnik, hogy a cukros italok nemcsak a testsúlyra lehetnek hatással, hanem a fogakra is komoly veszélyt jelentenek. Egy tanulmány szerint az édesített italokból származó cukor fogszuvasodást okozhat. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent publikáció is megerősíti, hogy a túlzott cukorfogyasztás közvetlen kapcsolatban áll a fogak romlásával.

Köszvény

A sok cukros italban található fruktóz fokozott fogyasztása köszvényhez vezethet. A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint közvetlen kapcsolat van a fruktóz és a betegség kialakulásának kockázata között. A köszvény kialakulásának kockázata különösen magas a nőknél, amint azt a JAMA Network tanulmánya is megállapítja.

Elolvasom a cikket