Fej-fej mellett a BRICS és az EU

A szerb elnök korábban közölte, hogy nem vesz részt az október 22-24-i kazanyi BRICS-csúcson, mert korábban megállapodott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, Kyriakos Mitsotakis görög kormányfővel, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, hogy Belgrádba látogat, de ha ezekre a találkozókra nem kerül sor, akkor is nagyon nehéz lett volna Oroszországba jönnie.

„Néhány nappal ezelőtt megnéztem, mit gondolnak ma Szerbiában az emberek erről a kérdésről. Az emberek nem tudják pontosan, mit jelent a BRICS, azt hallották, hogy olyan országokról van szó, amelyek kevésbé kényszerítőek velünk szemben, de nem tudják, hogy nincsenek ott valódi mechanizmusok, és nem úgy működik, mint az EU. Hogy ez a jövőben is így lesz-e, az egy másik kérdés, nem zárom ki, de a népszerűségi szint most 42 százalék, ez az EU szintjén van” – mondta Vučić kedd este a szerbiai rádió és televízióban.

Szerinte sok szerbiai polgár megváltoztatná a véleményét a BRICS javára, ha az „másképp beszélne, mint eddig”, mert „olyasvalakitől akarják hallani, aki több információval rendelkezik”.

„Szerbia már régen az európai út mellett döntött, ahhoz, hogy ezt megváltoztassa, sok mindennek kell megváltoznia magában az országban. Ez az út 2000 óta tart, akárhogy is hívják, mi biztosítottuk a tárgyalások megkezdését (az EU-csatlakozásról – a szerk.), és ez a mi érdemünk, de már régóta tart, és az embereknek „elegük van” mindenből – az Ukrajna területi integritásáról szóló beszédből és Szerbia integritásának tiszteletlenségéből. Amikor Koszovóról és Metóhiáról van szó, az emberek nem tudják tovább elviselni a képmutatás, a valótlanságok ilyen adagját, és én egyáltalán nem hibáztatom őket” – hangsúlyozta a szerb államfő.

Ugyanakkor elmondta, hogy a BRICS-nek még ki kell dolgoznia az egységes fizetési rendszert, erősítenie kell a szervezeten belüli politikai interakciókat és kapcsolatokat, és „ez a kérdés Szerbiában másfél-két éven belül nagyon komoly lesz, ha a BRICS-nek sikerül tartalmat adni a mechanizmusainak”.

Elmondta, hogy Szerbia négy miniszterből álló delegációt küld a kazanyi csúcstalálkozóra: Aleksandar Vulin miniszterelnök-helyettest, Bratislava Gašić védelmi minisztert, Adrijana Mesarović gazdasági minisztert és Nenad Popović nemzetközi gazdasági együttműködési minisztert.

A kazanyi BRICS-csúcstalálkozóra október 22. és 24. között kerül sor, és ez lesz az eddigi legnagyobb külpolitikai esemény Oroszországban. Jurij Uzsakov, az Orosz Föderáció elnökének asszisztense szerint a csúcstalálkozón 36 ország (közülük 22 a legmagasabb szinten) és hat nemzetközi szervezet képviselteti magát végrehajtó szinten.

Elolvasom a cikket