Felszentelték a gödöllői premontrei templomot

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 22:39

Soltész Miklós rámutatott: a premontrei rend több mint 900 éve jött Magyarországra. Hozzátette, hogy a premontreiek Magyarországi léte lenyomatot hagyott a kultúrában, az oktatásban és a hit terjesztésében is.

A folyamatot a 20. század szakította meg – ismertette. Úgy fogalmazott: Trianonnal elvesztek a határon túl rekedt egyházi és oktatási intézményeik, a kommün alatt pedig minden egyházi intézményt támadtak és 1945 után, a kommunista hatalomátvétellel elvették iskoláikat, intézményeiket, majd 1950-ben feloszlatták a szerzetesrendeket is.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kijelentette, hogy a premontrei rend csak a rendszerváltással tudta újra elkezdeni az oktatási és hitéleti tevékenységeit és Szombathelytől Keszthelyen át egészen Gödöllőig fantasztikus oktatási-nevelési és szociális munkát végeznek. A kormány segíti a magyar egyházak fejlesztéseit, törekvéseit és köszöni az elmúlt 900 éves munkát – fűzte hozzá Soltész Miklós.

A Gödöllői Premontrei Apátság Szent Ágoston Prépostsági Temploma építkezését a kormány támogatta a premontrei rend alapításának 900 éves évfordulója alkalmából, a Gödöllői Premontrei Apátság hitéleti és oktatási feladatainak elősegítése érdekében. A támogatásból valósult meg a tervezés és az építés mellett a templom berendezése: oltárok, padok, stallumok, orgona, szobor került bele, de abból fedezték a díszítőfestést és az ólomüvegablakokat is. A harangok az egyházközség tagjainak, a gimnázium diákjainak és szüleiknek, öregdiákjainak, valamint a rendhez közel álló cégek és magánszemélyek adományaiból készültek el.

Elolvasom a cikket