Hogyan tegyük el télire a savanyú káposztát, hogy minden vitamin megmaradjon benne?

A legjobb megoldás a fahordó. A fa különösen ízletessé és zamatossá teszi a káposztát. Az üvegedények kényelmesek a kis adagok eltevéséhez. A műanyag is jó, de csak rövid ideig tartó savanyításhoz alkalmas. A kerámiaedények jól megőrzik a nedvességet és az ízét, de törékenyek és nehezek.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a fehér káposzta közepes és késői fajtáit válasszuk eltevéshez. Ezeknek sűrű, erős torzsájuk van. Érdemes lehet még a sütőtök, cékla, áfonya, tőzegáfonya hozzáadása. A savanyúságot borssal, babérlevéllel, köménnyel, ribizlilevéllel, tormával, kaporral fűszerezzük.

A káposztát fel kell aprítani, sóval bedörzsölni, sárgarépát és más összetevőket hozzáadni, szorosan egy edénybe helyezni és nyomás alá helyezni. A zöldségeknél érdemes egy kis „járatot” hagyni, hogy a gázok távozhassanak, kevergetni azonban nem szabad. Az erjedéshez megfelelő hőmérséklet 20 Celsius-fok.

A hűtőszekrényben az étel körülbelül nyolc hónapig tárolható, de a fagyasztóban nem szabad tartani – ott elveszíti minden hasznos tulajdonságát.

Elolvasom a cikket