Kuba: Részben sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 7:28

A tárcavezető szerint különösen a fővárost, Havannát is magában foglaló nyugati térségben értek el sikereket e téren. A havannai tartományi kormányzat szerint helyben helyreállították az áramszolgáltatás csaknem kielncven százalékát.

A hétvégén a kubai partokat elérő Oscar hurrikán miatt a nem létszükséges tevékenységeket legalább szerdáig szüneteltetik az állami Granma című lap szerint.

Az ítéletidő következtében a legsúlyosabban érintett városok a Guantánamo tartomány területén található Baracoa, Imías és Maisí – ismertette a kubai kormány az X-en. A térségben ugyanis az Oscar komoly áradásokat okozott, az érintett lakosokat a helyi katasztrófavédelem evakuálja a víz alá került településekről. Hozzávetőleg ezer házban keletkeztek károk a vihar következtében.

Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, az Antonio Guiteras hőerőmű, emiatt teljesen összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amelyre még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni.

Az áramszolgáltatás már korábban is akadozott, helyenként akár 12 órán át is szünetelt.

Manuel Marrero miniszterelnök vasárnap a fűtőanyaghiányt okolta az elmúlt hetek ismétlődő áramszüneteiért. Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében csak feleannyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. De a kubai erőművek működése a hiányos karbantartás miatt is akadozik.

Az áramhiány csak tetézi a lakosság nélkülözését, ugyanis élelmiszerből és gyógyszerből is általános hiány van.

Elolvasom a cikket