Lézerfegyvereket fejlesztenek a drónok elleni harcra

Amint azt a Financial Times megjegyezte, ezek közé olyan vezető vállalkozók tartoznak, mint az amerikai RTX Corporation repülőgépipari és védelmi gyártó, a brit QinetiQ multinacionális védelmi vállalat és a vezető európai rakétarendszer-tervező és -gyártó MBDA. A jelentések szerint a vállalatok nagy összegeket fektetnek be olyan fejlett technológiákba, „amelyeket sokáig inkább tudományos fikciónak, mint valóságnak tekintettek” – számol be a Ria.ru.

A lézersugarakkal fémeket vágó és elektronikát megsemmisítő fegyverek kifejlesztéséért folytatott verseny egyre sürgetőbbé válik, mivel a kormányok megpróbálnak költséghatékonyabb módokat találni az olcsó drónok és rakéták elleni küzdelemre – írja a kiadvány. Szakértők szerint a drónhadviselés növekedése rávilágított arra a „költségaszimmetriára”, amellyel a katonai stratégáknak szembe kell nézniük, amikor a védelmi kiadások meghaladják a támadó kiadásokat.

A szakértők szerint azonban a lézer- és más irányított energiafegyvereket még a technológia teljes kifejlesztése után is inkább kiegészítő képességnek kell tekinteni a harctéren, mintsem csodaszernek.

Elolvasom a cikket