London is orosz vagyonból ad hitelt Ukrajnának

MH/ MTI
2024. október 22. kedd. 13:17

A londoni pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az ebből a forrásból származó 2,26 milliárd font (1090 milliárd forint) kölcsönt Ukrajna a katonai célokra fordított költségvetési kiadások finanszírozására – mindenekelőtt légvédelmi és tüzérségi eszközök beszerzésére – használhatja.

A tárca hangsúlyozza, hogy a hitelt a brit kormány az Ukrajnának eddig jóváhagyott idei hárommilliárd fontos brit katonai támogatáson felül nyújtja. Nagy-Britannia a háború kezdete óta 12,8 milliárd font (6170 milliárd forint) katonai, gazdasági és humanitárius támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és ígéretet tett arra, hogy évente hárommilliárd font értékben támogatja az ukrán fegyveres erőket, amíg erre Ukrajnának szüksége van.

Rachel Reeves brit pénzügyminiszter a 2,26 milliárd fontos hitelcsomag keddi bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a kölcsön folyósítása brit nemzeti érdek, mivel „Nagy-Britannia védelmének frontvonala az ukrajnai lövészárkokban húzódik”.

A tárca ismertetése szerint a hitelcsomagot a szankciók alapján nyugaton zárolt orosz szuverén vagyoneszközök hozamából finanszírozzák. A nemzetközi jog egyértelműen kötelezi Oroszországot az általa Ukrajnának okozott károk megtérítésére – áll a brit pénzügyminisztérium keddi tájékoztatásában.

A tárca szerint az orosz vagyoneszközök zárolása nélkül Oroszországnak több mint 400 milliárd dolláros forrás állna rendelkezésére hadigépezete működtetésére, és ebből az összegből további négy évig finanszírozhatná az ukrajnai hadműveleteket.

A brit pénzügyminisztérium adatai szerint az ukrajnai háborúra fordított kiadások az éves orosz költségvetés forrásainak 40 százalékát emésztik fel. Rachel Reeves a 2,26 milliárd fontos hitelcsomagot bejelentő nyilatkozatában hangsúlyozta: a kölcsön nem a zárolt orosz szuverén vagyoneszközök elkobzását jelenti, a hitelt London ezeknek a pénzügyi eszközöknek a hozamából finanszírozza.

A brit pénzügyminiszter szerint ilyen módon a tranzakciót a megfelelő jogi kereteken belül lehet lebonyolítani.

Elolvasom a cikket