Népszerűek az új családtámogatási intézkedések

MH/ MTI
2024. október 22. kedd. 21:21

Koncz Zsófia a tárca és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közös sajtótájékoztatón beszélt erről, ahol bemutatták az intézetnek a családpolitikai intézkedésekről, a családi adókedvezmény megduplázásáról, a bölcsődei térítési díjak támogatásáról és a speciális adózók államilag támogatott hitelfelvételi könnyítéséről szóló közvélemény-kutatásának eredményeit.

A politikus hangsúlyozta, hogy a kormányzat 21 pontból álló gazdasági akcióterve is segíti a családokat a jövedelmek vásárlóerejének javítása, a megfizethető lakhatás megteremtése és a kis- és középvállalkozások támogatása révén. Elmondta: a kormányzat 2010-től családpolitikai fordulatot hajtott végre, amelyre világszerte példaként tekintenek. Továbbá a jövőben is azon dolgoznak, hogy minél több új intézkedéssel segítsék a családokat.

Ennek során két lépcsőben megduplázzák a családi adókedvezményt, szeptember 2-ától pedig már az önkormányzati intézményekben gondozott gyermekek után is igénybe vehető a gyermekenként és havonta legfeljebb 50 ezer forint összegű bölcsődei térítési díjtámogatás. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 2010 óta 32 500-ról több mint 67 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma.

Az intézkedés azért jelentős, mert a férőhelyek 80 százalékát az önkormányzatok tartják fenn. Ugyanakkor a harmadik intézkedés az államilag támogatott hitelek felvételét – a csok plusz, a babaváró támogatás és a falusi csok igénybevételét – könnyíti meg a mezőgazdasági őstermelők és a speciális adózók, például a katával adózók számára.

Vagyis a bevételük 10-20 százaléka helyett legalább a bevételük felét jövedelemként ismerik el a banki hitelbírálatnál és a társadalombiztosítási jogviszony esetében; így a korábbi 2-3 év helyett elegendő lesz egy év a hitelfelvételhez – sorolta Koncz Zsófia.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a szeptember 11-25. között készült reprezentatív kutatás eredményeit ismertetve elmondta, hogy a családi adókedvezmények megduplázásával a megkérdezettek 86 százaléka, a bölcsődei támogatás kibővítésével a nyilatkozók 80 százaléka, a hitelfelvétel könnyítésével pedig a válaszolók 74 százaléka egyetértett.

Leginkább a kiskorú gyermeket nevelők támogatják a családi adókedvezmény megduplázását. Esetükben 92 százalék helyesli az intézkedést – tette hozzá. Fűrész Tünde közölte: bízik abban, hogy az intézkedéseknek demográfiai hatása is lesz.

Elolvasom a cikket