Oroszország és Kína együttműködése stabilizáló hatású a világban

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 19:17

„Az orosz–kínai együttműködés a globális ügyekben az egyik legfőbb stabilizáló tényező a világban. Szándékunk tovább növelni az összehangoltságot a többoldalú fórumokon a globális biztonság és igazságos világrend biztosítása végett” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint Moszkvában és Pekingben is nagyra becsülik „a kínai–orosz együttműködés hagyományosan magas színvonalát a BRICS keretében”. „Közös munkánk évei során szervezetünk tekintélye és befolyása növekedett. És mi a BRICS további erősítését tervezzük. Mindent megtettünk, ami elnökségünktől függ, hogy így is legyen” – tette hozzá Putyin.

„Megbeszélésünket követően vacsoránál találkozunk a BRICS-tagállamok vezetőinek körével” – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy immár az új, kibővített tagság ül az asztalnál.

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy Peking és Moszkva kapcsolatai példaértékűnek minősülnek a mai világban.

Hszi Csin-ping kijelentette, hogy Oroszország és Kína együttműködése jelentősen hozzájárul az igazságossághoz a világban.

„Oroszország és Kína minden téren folyamatosan erősíti és szélesíti stratégiai és gyakorlati együttműködését, jelentős lendületet adva ezzel a nemzeti újjászületésnek és fejlődésnek, hozzájárulva a két ország lakosságának jólétéhez és az igazságosság védelmezéséhez a világban” – húzta alá Hszi.

A kínai elnök egyben kijelentette, hogy a nemzetközi helyzet egy évszázada nem tapasztalt megrázkódtatásai, illetve változásai sem képesek megrendíteni a két nagyhatalom viszonyát.

A BRICS államközi egyesülés, amelyet 2006-ban Oroszország, Kína, India és Brazília hozott létre, Dél-Afrika pedig 2011-ben csatlakozott hozzá. 2024. január 1-jétől Oroszország tölti be a csoport soros elnökségét. Ez év elejétől Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia is csatlakozott a szervezethez.

Elolvasom a cikket