Senki sem a migrációs paktum végrehajtásától várja a megoldást

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 22:51

Bóka János kiemelte: a migráció tekintetében egyre több ország vezetője jelzi „a brüsszeli bevándorláspárti politika súlyos következményeit”. Az állam- és kormányfők múlt heti ülésén nyíltan és őszintén beszéltek egymással a vezetők olyan kérdésekről, amelyeket a magyar miniszterelnök és a magyar kormány 2015 óta próbál napirenden tartani – tájékoztatott. Most, az európai vezetők a problémák azonosítása után azokon a területeken keresik a megoldást, amit a magyar kormány 2015 óta hangsúlyoz: a külső határok védelme, a származási és a tranzitországokkal való együttműködés, a visszatoloncolás hatékonyságának a javítása, a migráció kiváltó okainak a kezelése – sorolta.

A legfelsőbb politikai szinten a migrációs válság kezelését ma már senki sem a migrációs paktum végrehajtásától várja, hiába ez az Európai Bizottság elvárása a tagállamokkal szemben – közölte a miniszter. Először a nem működő rendszereket kell lebontani, azokat a tagállamokat kell a szorítás alól kiengedni, amelyek a valódi megoldásokat próbálják megvalósítani a napi tevékenységük során, „és akkor tudunk elkezdeni beszélgetni arról, hogy egyébként a migrációs szabályozásnak hogyan kellene kinéznie” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint több párhuzamos törekvés figyelhető meg, ennek egyik eleme a múlt héten elfogadott európai tanácsi konklúzió. Ugyanakkor – fűzte hozzá – fejlesztési, gazdasági stabilitási együttműködést ígértünk Egyiptomnak, Jordániának, Tunéziának, a régió számos országának. Ezeknek egy része a jogalkotási gépezetben van megakadva – jegyezte meg. A magyar elnökség kész az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az Európai Parlamenttel (EP) megindítani. Az EP részéről erre eddig viszonylag csekély fogadókészség volt, de hogyha az Európai Parlament is komolyan gondolja ezt a migrációs fordulatot, akkor lehetősége van a magyar elnökséggel együttműködni ezen a területen is – olvasható a bejegyzésben.

A most induló nemzeti konzultációban ismét kikérik a magyar emberek véleményét a migrációról – írta Bóka János.

Elolvasom a cikket