Táplálékkiegészítők, amiket nem szabad együtt szedni

Dr. Edward Saltzman, a Tufts University School of Medicine docense a BBC Science Focusnak adott interjújában számos olyan táplálékkiegészítőt azonosított, amelyek egyidejű szedése veszélyes lehet az egészségre – írja a Sports.kz.

A kalcium-karbonátot tabletta formájában a túlzott gyomorsav okozta tünetek kezelésére szedik. Ez azt jelenti, hogy egyes ásványi anyagok nagy dózisai zavarhatják mások felszívódását. A kalcium-karbonát esetében ez a vas.

Nagyjából ugyanez a helyzet a rézzel és a cinkkel. Az egyik anyag bevitele a másik hiányához vezethet. A cinkkiegészítők közvetlenül ronthatják a réz felszívódását. Ezért nem ajánlott ezeket a kiegészítőket egyidejűleg szedni.

Hasonló helyzet figyelhető meg a folsavval dúsított termékek esetében is. Nagy dózisban a folsav-kiegészítők a B12-vitamin hiányával járó neurológiai problémákhoz vezethetnek. Ez különösen veszélyes a növényi alapú étrenden élők számára. Az is előfordulhat (bár ez ritka), hogy a folsav és a B12-vitamin kombinációja a B12-hiány „elfedéséhez” vezethet.

A B12-vitamin hatását gyengítheti, ha C-vitaminnal egyidejűleg szedjük. A kalcium- és magnézium-kiegészítőket sem szabad együtt szedni.

Elolvasom a cikket