Tetten értek egy francia képviselőt kábítószer-vásárlás közben

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 18:12
Frissítve: 2024. október 22. 18:15

A 34 éves Andy Kerbrat, az Engedetlen Franciaország radikális baloldali párt tagja az X közösségi oldalon jelezte, hogy október 17-én „kábítószer birtokában” ellenőrizték. Hozzátette, hogy „egészségügyi kezelés alá veti magát azért, hogy folytathassa parlamenti munkáját”.

A párizsi ügyészség megerősítette az AFP hírügynökségnek a Valeurs Actuelles című hetilap értesülését, miszerint „a rendőrség két személy közötti, kábítószerügyletre utaló szóváltásra lett figyelmes”. Az ellenőrzés során a rendőrség 1,35 gramm 3–MMC-t, egy Franciaországban egyre nagyobb mennyiségben terjedő szintetikus kábítószert talált Andy Kerbrat-nál, míg az eladónál, egy tinédzsernél egy gramm 3–MMC-t és 200 eurót – közölte a vádhatóság.

A képviselő ellen kábítószer fogyasztása miatt indult eljárás. Az eladót, aki fiatalkorú, és akit korábban már elítéltek kábítószer-kereskedelem miatt, előzetes letartóztatásba helyezték.

Andy Kerbrat-t nem vették őrizetbe, de az X-en közzétett közleménye szerint szerint másnap kihallgatta a rendőrség. A képviselő jelezte, hogy „küzdeni fog a függősége ellen”.

„Személyes problémákkal és pszichológiai sebezhetőséggel szembesülve előfordult, hogy szintetikus drogokat szedtem, és teljesen tisztában vagyok az egészségre gyakorolt hatásukkal” – írta.

A 3–MMC egyre jobban terjed Franciaországban, különösen szórakozóhelyeken, ahol ezt a kábítószert „félárú kokainnak” tekintik az AFP szerint.

Andy Kerbrat-t nyilvánosan több baloldali személyiség, köztük egy szenátor és egy parlamenti képviselő is támogatásáról biztosította.

„A függőség az egész társadalmat érinti, a parlamenti képviselőket és a minisztereket is” – írta az X közösségi oldalon Bernard Jomier szocialista szenátor, aki eredeti szakmáját tekintve orvos.

Egy helyi jobboldali politikus viszont lemondásra szólította fel a képviselőt.

„Önmagát függősége áldozataként bemutatni sértés a nantes-iakra nézve”, akik tavaly júliusban megválasztották a képviselőt – írta az X közösségi oldalon Guillaume Richard, a nyugat-franciaországi Nantes önkormányzati képviselője, míg Laurent Jacobelli, a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés képviselője ironikusan azt a kérdést tette fel a közösségi oldalakon, hogy a képviselő „miért nem a kollégájától, Louis Boyard-tól szerezte be” a drogot, utalva arra, hogy a szintén radikális baloldali Boyard még 2021-ben elismerte, hogy fiatalabb korában kábítószert árult, hogy abból finanszírozza tanulmányait.

Elolvasom a cikket