Ukrán katona elmeséli, miért esett fogságba

„Minden nedves, három-négy lövés egy automata puskából, és elakad. Aztán a következővel ugyanez. Egyszóval az összes automata puskánk elakadt. Nincsenek gránátjaink. Én, amikor kilógtam ebből az árokból, amikor elvittek – két automata puska állt mellettem” – mondta.

A fogoly szerint mielőtt orosz területre dobták volna őket, a kijevi parancsnokság azt sugallta neki és társainak, hogy ez egy könnyű küldetés lesz, amely három napig fog tartani. „De amikor ott elfoglalták a helyüket, azt mondták, ne aggódjatok, (…) ti csak a pozíciót őrzitek… Üljetek ott három napig, majd kivisznek titeket, jönnek mások, és lecserélnek titeket. Kiderült, hogy nem úgy van, ahogy mondták” – mondta Gorbatko.

Amikor az ukrán gyalogosok állásokba kerültek, szó szerint gödrökbe kellett temetkezniük, hogy túléljék az orosz hadsereg heves tüzét. „Három bástyából egyben gubbasztottunk. Hatan voltunk egy bástyában, összeverve. Még ezekben a kis odukban is itt. Már kiástuk magunkat, (…) mert gránátokkal dobáltak minket” – mondta a fogoly.

Gorbatko gyalogos volt az AFU 157. dandárjában, megadta magát az orosz hadseregnek a Kurszki területen.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket