A fogakra legveszélyesebb italok

A szénsavas italokat nevezte a legkárosabbaknak, mivel a bennük lévő nagy mennyiségű cukor ideális táptalaj a baktériumok számára, amelyek felgyorsítják a fogszuvasodás kialakulását. A cukron kívül a szénsavas italok savakat is tartalmaznak, amelyek negatívan hatnak a fogzománcra – magyarázta Lysenkov.

A fogorvos emellett rámutatott, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás xerosztómiát okozhat, egy olyan állapotot, amikor a szájüreg nem eléggé hidratált a nyál által. „Ezzel együtt a kórokozó baktériumok gyorsabban terjednek és a nyálkahártya gyulladásos megbetegedéseit okozzák” – mondta az orvos.

A tea és kávé fogyasztásakor sürgette, hogy figyeljünk a cukor mennyiségére, és vegyük figyelembe az ital hőmérsékletét, mert a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása mikrorepedésekhez vezet a fogak felszínén. Az italok fogakra gyakorolt káros hatásának csökkentése érdekében Lysenkov azt tanácsolta, hogy az édes és szénsavas italokat szívószálon keresztül igyuk – így az ital egyenesen a szájba, majd a torokba kerül. Ivás után az orvos javasolta a száj vízzel való öblítését, szájvíz használatát, vagy xilit tartalmú rágógumit, amely semlegesíti a cukrok és savak hatását, és hidratálja a nyálkahártyát.

Elolvasom a cikket