A sütőtökös ételek szívrohamot válthatnak ki

Az orvosok, táplálkozási szakemberek, dietetikusok és más szakértők azt javasolják, hogy a vitaminhiány pótlására ne hagyjuk ki a sütőtökszezont. Néhány ember azonban nem szabad, hogy szeresse az ezekből a gyümölcsökből készült ételeket, és egyeseknek le kell mondaniuk az ilyen finomságokról – figyelmeztetett Elena Solomatina táplálkozási szakértő, számol be a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.

A sütőtök alacsony gyomorsavtartalom, hasnyálmirigy- és gyomorhurut esetén árthat. Mindez azért, mert ezek a gyümölcsök epehajtó hatásúak és lúgosítják a szervezetet – magyarázta a szakértő.

Emellett a zöldségkultúra képes növelni az epekővel és a gyomor-bélrendszeri problémákkal járó tüneteket. A rost, amely ezekben a gyümölcsökben igen bőséges, traumatizálhatja a nyálkahártyát, különösen, ha a sütőtököt nyersen fogyasztják.

A tök veszélyes a szívbetegségben szenvedők számára. A kockázati zónában – a vér magas káliumszintjével rendelkező embereknél. Náluk a tökfogyasztás miatt tachikardia, szorongás, gyengeség, hányinger és veseproblémák jelentkezhetnek, sőt, az elhanyagolt stádiumban lévő betegségekkel küzdő „szívbetegeknél” még a szívroham sem kizárt – figyelmeztetett Elena Solomatina.

Egészséges embereknek egy nap ajánlott legfeljebb 300 g sütőtököt fogyasztani. Nyersen a leghasznosabb, de a gyerekek és az idősek jobban teszik, ha sült vagy főtt tököt esznek, hogy ne terheljék meg az emésztőrendszert.

Elolvasom a cikket