A tüdőrák kevésbé ismert tünetei megjelenhetnek a szemben, az arcon, de gyomorproblémát is okozhatnak

Számos olyan jel van, amelyre az emberek odafigyelhetnek, ha tüdőrák miatt aggódnak.

A legtöbb tünet valami sokkal kevésbé súlyos vagy egyáltalán nem súlyos , de mindig a legjobb, ha beszél a háziorvosával, ha aggódik vagy csak bizonytalan. A Cancer Research UK szerint az első stádiumú tüdőrákkal diagnosztizált emberek közel 65 százaléka él a diagnózist követően öt évig vagy tovább, ez az arány a második stádiumú tüdőrákkal diagnosztizált emberek esetében körülbelül 40 százalékra csökken.

A WebMD orvosilag felülvizsgált útmutatója kiváló betekintést nyújt a tüdőrákot jelző tünetek körébe. Íme, ezek a tünetek.

A vállban és a hátban jelentkező fájdalom az úgynevezett Pancoast-tumor jele lehet. A Cancer Research UK elmagyarázta: „A Pancoast-daganat átterjedhet a mellkas felső részén található egy vagy több struktúrára, amelyek közé tartoznak: a mellkas első bordái (mellkasi bordák); a hát felső része; a gerincvelőből a váll, a kar és a kéz felé jeleket küldő idegköteg (a plexus brachialis); a karok vérellátását biztosító erek.” A daganat a mellkas felső részén található egy vagy több struktúrára terjedhet át.

A jótékonysági szervezet és a rákszakértők szerint a Pancoast-daganat „ritka”, és csak minden 100 tüdőrákos eset körülbelül öt százalékában fordul elő.

Szemproblémák

A WebMD szerint a Pancoast-daganatok a Horner-szindróma miatt „a szemhez és az arc egy részéhez vezető idegeket” is érinthetik. A manchesteri Királyi Szemkórház kifejtette: „A Horner-szindróma egy ritka állapot, amely a szem szimpatikus idegellátásának megszakadásából ered. Azt az ideget, amely sötétben kitágítja a pupillát (a szem fekete részét), oculosympatikus idegnek nevezik. Ez vezérli azt az izmot is, amely segít nyitva tartani a szemhéját. Amikor ez az ideg nem működik, a pupilla azon az oldalon abnormálisan kicsi, és a felső szemhéj enyhén lecsüng.”

A kórház szerint a Horner-kór súlyos állapotát a tüdőben lévő daganat is okozhatja.

Vastagabb ujjbegyek

Furcsának tűnhet, de a kövérebb ujjbegyek a tüdőrák jelei lehetnek. A tüdődaganatok ugyanis hormonszerű vegyi anyagokat termelhetnek, amelyek több vért és folyadékot nyomnak az ujjbegyekbe, ami zsírosabb ujjbegyekhez vezet. További jel lehet, hogy a körmök közelében a bőr fénylik, vagy hogy a körmök a szokásosnál jobban görbülnek.

Fáradtságérzet

A tüdőrák hatással lehet a vörösvérsejtszámra. A vörösvértestek alacsony szintjét vérszegénységnek nevezik, és fáradtságérzetet okozhat, mivel a test egyes részei nem jutnak elegendő oxigénhez. A vérszegénység a tüdőrák gyakori mellékhatása.

Fájdalmak

Gyengeségérzet és fájdalmak jelentkezhetnek, ha a tüdőrák elterjedt és a csontokba jutott. Ez új daganatokat okozhat, amelyek károsítják a csontokat.

A hiperkalcémia szintén legyengítheti Önt, és az egész testében fájdalmakhoz vezethet, míg a rák az idegrendszerére is hatással lehet.

Vérrögök

A tüdőrákos embereknél nagyobb a valószínűsége, hogy vérrögöt kapnak. Ez a lábukban és a karjukban történhet. Web MD szerint: „Nem tudjuk pontosan, hogy miért. A rák okozhat gyulladást, amely kiváltja a vérrögképződést, vagy magából a daganatból származó vegyi anyagok okozhatnak vérrögöket”.

Gyomorfájdalom

A gyomorfájdalom általában valami más, sokkal kevésbé súlyos dolog jele. A gyakori betegségről azonban még mindig érdemes beszélni a háziorvosával, ha aggódik.

A magas kalciumszint, a hiperkalcémia nevű állapotról ismert, hogy sok rákos beteget érint, így a hasfájás, a székrekedés vagy a rossz közérzet a rák jele lehet, beleértve a tüdőrákot is. Ez azért van, mert a rák összezavarhatja a veséidet.

Lelki egészség

A mentális egészségének romlása a rák jele lehet. Ez is olyasvalami, amiről tényleg beszélnie kell orvosával, és az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg korlátozottak. A hiperkalcémia befolyásolhatja a mentális egészségét a gondolkodás tisztaságának és a depressziónak a befolyásolásával.

Rossz egyensúly

A rossz egyensúlyérzék a tüdőrák jele lehet. A WebMD elmagyarázta: „A kissejtes tüdőrák azt mondhatja az immunrendszerének, hogy támadja meg az idegrendszerét, ami viszont befolyásolhatja az izmok működését. Nehéz lehet felállni, amikor ül, vagy bizonytalannak érezheti magát”.

A daganatok akkor is szédülést okozhatnak, ha azt a vénát érintik, amely a vért az agyából a fejébe szállítja.

Súlygyarapodás

A kissejtes tüdőrák esetén hízhatsz, mivel a rák hatására a szervezeted ACTH-t, egy olyan hormont termel, amely megemeli a kortizol szintjét a szervezetedben. Ez megkönnyíti a folyadék visszatartását, és hízhat, ami a Cushing-szindróma jele lehet – amikor a szervezetben túl sok a kortizol.

Fejfájás

A vena cava superior a nyakból, a karokból, a fejből és a felső mellkasból a szívbe szállítja a vért. A tüdőben lévő daganat ráhajolhat a vénára és fejfájást okozhat.

Puffadt arcvonások

Hasonlóképpen a puffadt arcot, nyakat vagy karokat okozhatja a vena cava superior egy részét elszorító daganat.

Duzzadt mellek férfiaknál

Ez ritka, de a férfiak duzzadt mellei hormonális egyensúlyhiány miatt a tüdőrák jelei lehetnek. Ez a férfi mellszövetben duzzanatot vagy érzékenységet okozhat.

Szívproblémák

A hiperkalcémia és a vérszegénység szabálytalan szívverést okozhat. A WebMD szerint: „Ha a szívproblémái a hiperkalcémiából erednek, akkor jó eséllyel súlyos, és szívrohamot kaphat, vagy kómába eshet. A súlyos vérszegénység mellkasi fájdalmakat és légszomjat is okozhat”.

Elolvasom a cikket