Azonnali tűzszünetre szólított fel Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök támogatta a közel-keleti helyzet eszkalációjának azonnali visszaszorítását – derült ki az egyiptomi vezető hivatalának közleményéből, amelyet az orosz és az egyiptomi elnök kazanyi BRICS-csúcstalálkozón folytatott megbeszélései után tettek közzé.

A két elnök sürgős és azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában és Libanonban, hangsúlyozva a deeszkaláció szükségességét, valamint az olyan gyakorlatok és intézkedések elkerülését, amelyek csak tovább súlyosbítanák a helyzetet a régióban.

Az egyiptomi elnök megismételte, hogy meg kell könnyíteni a Gázai övezetben élők számára a humanitárius segélyek eljuttatását. Azt is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja Libanon támogatását és szuverenitásának, biztonságának és stabilitásának megerősítését.

A két vezető több nemzetközi kérdésről egyeztetett, elsősorban az orosz–ukrán válságot vitatta meg. Esz-Szíszi elnök aláhúzta Egyiptom álláspontját, amely a diplomáciai megoldások és a válságok politikai rendezése mellett száll síkra párbeszéd útján, a nemzetközi béke és biztonság fenntartása és a népek erőforrásainak megőrzése mellett.

Elolvasom a cikket