Egyre gyakoribb az emlőrák

Az 50 év alatti nők körében az emlőrák aránya az elmúlt két évtizedben több mint 15 százalékkal nőtt, és ezt a növekedést szinte teljes egészében az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákok számának emelkedése okozza. Ez egy olyan daganattípus, amely növekedéséhez ösztrogén hormonra van szükség.

Az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák a leggyakoribb emlőráktípus minden korcsoportban. Mivel szinte kizárólag ez áll a fiatalabb nőknél tapasztalható kiugrás mögött, egyes orvosok azt gyanítják, hogy a tendencia összefügg azzal, hogy egyre több nőnek korábban jön meg a menstruációja, viszont később születik meg az első gyermeke.

„Emiatt a nők életük során hosszabb ideig tartó ösztrogénhatásnak vannak kitéve, mint korábban” – mondta Dr. Alexandra Thomas, a Duke Health onkológusa.

Számos egyéb tényező is állhat a növekedés mögött, így az elhízás, az alkoholfogyasztás, a genetika és néhány hormonális fogamzásgátló. Azonban a korai pubertás szerepét a nők mellrákkockázatában egyre nagyobb figyelem kíséri.

„Bár a munka még korai szakaszban van, néhány korábbi munkánkból ismerünk bizonyos tényezőket, amelyek felelősek lehetnek. Ismerjük, hogy ezek a reproduktív tényezők kapcsolatban állhatnak az emlőrák kialakulásával” – mondta Dr. Adetunji Toriola molekuláris epidemiológus.

Egy tanulmány szerint az 1950 és 1969 között született nők átlagosan 12,5 évesek voltak, amikor első menstruációjuk megtörtént. Kevesebb mint kilenc százalékuk menstruált 11 éves kora előtt. A 2000 és 2005 között született lányok ezzel szemben átlagosan közvetlenül 12 éves koruk előtt menstruáltak már, tehát fél évvel hamarabb.

A tanulmányok azt sugallják, hogy minden évvel csökken az első menstruáció megjelenésének átlagos időpontja, ellenben az egész életen át tartó mellrák kockázat körülbelül öt százalékkal nő. A mellek korai kifejlődése szintén növelheti az emlőrák kockázatát. Egy közel 50 ezer nőt vizsgáló tanulmány szerint azoknál a lányoknál, akiknek már 10 éves koruk előtt elkezdett növekedni a mellük, 23 százalékkal nagyobb volt az emlőrák kialakulásának kockázata életük során, mint azoknál, akiknél 12 vagy 13 éves korukban kezdődött csupán a folyamat.

Ugyanakkor ma már a nők életük későbbi szakaszában vállalnak gyermeket, illetve sokan döntenek úgy, hogy egyáltalán nem szülnek. „Míg a gyermekvállalás átmenetileg növelheti a mellrák kockázatát, kissé csökkenti a hosszabb távú kockázatot” – mondta Dr. Ann Partridge, a Dana-Farber Rákkutató Intézet igazgatója.

Elolvasom a cikket